"Hej riksarkivet! Jag har sett att vår 'kära' region på Gotland flaggar dygnet runt med svenska flaggan." Så inleds ett brev som nyligen landade hos Carl Michael Raab, biträdande statsheraldiker. Det är till honom och hans kollegor man vänder sig med ärenden som rör den svenska flaggan och hur den får hanteras.
Man kan nämligen inte hissa och hala hur som helst. De största synderna är, enligt hävd, att flagga i onödan – eller flagga på natten, vilket alltså regionen gör sedan en tid på Söder-, Österport och Silverhättan.
Det var detta som fick Visbybon Mats Jörnhammar att fatta pennan och skriva några rader till Riksarkivet. I brevet uttrycks en förhoppning om att statsheraldikern ska tillrättavisa regionen.
"Vet inte om ni kan sända eller göra en förfrågan på hur regionen som lokal myndighet hanterar en symbol. Jag anser personligen att det kan medföra att flera gör lika illa behandling av svenska flaggan."
Mats Jörnhammar vill inte låta sig intervjuas, men hälsar i ett mejl att "en fin svensk symbol som svenska flaggan ska behandlas med respekt och enligt de regler som finns nationellt, då flaggan enbart ska vara uppe i dagsljus eller bli belyst under mörker. Flaggan står för våra fina sunda demokratiska värden, tolerans och framför allt yttrandefrihet, då ska en region eller motsvarande följa reglerna. Citera mig gärna."
Till slut svarade också statsheraldikern:
"Det är riktigt att svensk flaggtradition föreskriver att flaggan ska halas ned vid solnedgången eller senast klockan 21.00. Leif Törnquist skriver i sin bok 'Svenska flaggans historia' (2008) att reglerna har lättats sedan ett par år tillbaka och att flaggan numer kan vara hissad dygnet runt under förutsättning att den under den mörka tiden på dygnet är belyst (sid. 129-130)."
Men – "något tillsynsmandat gentemot Region Gotland har emellertid inte Riksarkivet", avslutar Carl Michael Raab, som tipsar brevskrivaren att "själv framföra synpunkterna till Region Gotland".
Beslut om nuvarande flaggningspolicy fattades av tekniska nämnden för två år sedan. Bakgrunden var det besparingskrav som låg vid tidpunkten.
Två förslag ställdes mot varandra: Att avbryta all flaggning som regionen ansvarar för eller införa "fast flaggning" dygnet runt, vilket skulle skära ned på personalkostnaderna vid hissning och halning under obekväma arbetstider.
Det sistnämnda alternativet avgick med segern.
– Vi insåg att vi befann oss i ett gränsland. Statsheraldikerna är tydliga med att om flaggning sker efter klockan 21 sommarhalvåret ska det finnas direkt belysning. Men de brukar också säga att om valet står mellan att flagga och inte flagga alls, då är det första att föredra, säger Isak Malm, chef för teknikförvaltningens gata- och parkavdelning.
Brevet, samt statsheraldikerns svar, har nått honom – och satt avtryck.
– Självklart bryr vi oss om den svenska flaggan. Jag har den största respekt för den och är helt enig med Mats Jörnhammar och statsheraldikern. Vi kommer nu att prioritera att hitta en lösning med belysning av flaggorna inför sommaren som kommer, säger Isak Malm.
Helt lätt blir det dock inte, eftersom flaggstängerna i fråga sitter på Visbys ringmur.
– Ingrepp vid muren är strängt reglerat, så det är lite komplicerat. Vi får se hur vi löser det. Eventuellt kan någon form av led-belysning som drivs av solceller placeras på stången, säger Isak Malm.