Gisela Herb föddes och växte upp i tyska München och den klassiska musiken ledde till en internationell karriär. I dag är hon aktuell som en av arrangörerna av Påskfestivalen som pågår 9-18 april.
– Jag brinner för musiken och att skapa miljöer för den. Det gör jag inom Kulturföreningen Roxy Klassisk och projektet Unga Musiker Gotland Klassisk. Vi ordnar även offentliga huskonserter med professionella musiker, duktiga elever och andra amatörer. Allt med fina kollegor, kulturskolan och andra aktörer, säger Gisela Herb.
Hon har son i Oslo och familj i Tyskland. Och det har blivit mycket resande I Europa och Sydamerika tack vare musiken. Dessutom 30 års undervisning på universitetet i Stavanger.
– Musiken har alla facetter och man kan utveckla sig hela tiden. Den har tagit mig runt världen och är mitt liv.
Du får även in unga i den klassiska musiken. Hur gör du?
– Från första lektionen måste de få gott om tid. Det räcker inte med tjugo minuter. Det är lyxigt att vara med eleverna en och en så du lär känna dem. Det blir mer spännande när man kan fördjupa sig direkt. Nu har jag börjat med en åttaåring och det var jag lite rädd för eftersom det egentligen inte är mitt område. Men det är så roligt och hon är så nyfiken.
Men man måste anpassa sig efter elevernas olika förutsättningar.
– Man ska vara grundlig och lära dem teknik och att lyssna under första lektionen. Om man börjar tidigt så går det fortare att spela spännande stycken. Har man inga förväntningar om insatsen de första fem till sex åren blir eleven kanske tretton och håller fortfarande på med jätteenkla stycken. Då är det inte så roligt längre och många slutar. När de når den åldern är det antingen eller. Därför är det så viktigt att skapa en gemenskap redan från början, det är lättare att hålla på med en hobby när du har kompisar i samma miljö, säger, Gisela Herb.
Varför är det viktigt att unga ska lära sig spela klassisk musik?
– För att den ska leva vidare. Det är värt det och man pratar ju så mycket om psykisk ohälsa och oro. Jag menar att klassisk musik kan motverka detta. När du sitter med ditt instrument och tar bort allt annat så lugnar du dig och kanske uppdagar något som du har tänkt på. Vid spelandet vet du inte varför men du släpper det. Och det funkar.
Det är inte lätt att avgöra om klassisk musik passar för eleven.
– Man känner det på intresset och koncentrationen och märker om de slutar att öva hemma. Man får även prata med dem och föräldrarna. Men ibland tänker jag att detta inte var det rätta och då får de hellre göra något annat kul, säger Gisela Herb.
Hon säger att drivkraften är enkel.
– Det är kärleken till musiken och säkert ett uttrycksbehov. Men jag är inte så bra på att formulera mig med ord. När jag spelar en konsert så vet jag att de lyssnar på mig. Det är fantastiskt att få den uppmärksamheten och berätta med toner. Då känner jag att publiken och jag pratar med varandra.
Efter att ha jobbat på så mycket olika ställen och tre decennier i Norge, varför landade du på just Gotland?
– Min man älskar att segla och det finns seglarmiljö här och jag älskar kultur. Men ingen av oss älskade vädret i Stavanger. Det regnar så mycket och vi tänkte att där vill vi inte bli gamla. Jag hade varit på Gotland en gång och lyssnade till Staffan Schejas kammarmusikfestival. Och jag tänkte att här går det an att bo, säger Gisela Herb.