Kultursverige höll andan på fredagen när inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) kallade till presskonferens. Där meddelade de att regeringen utreder möjligheten att göra undantag från 50-regeln för arrangemang med sittande publik. Beskedet väckte blandade känslor hos länsteaterns chef, Thomas Sundström, som följde pressträffen minutiöst.
– Vi har ju ingen möjlighet att gå upp över 50 om man ska ha två meter mellan alla i publiken. Det är få lokaler på Gotland som kan härbärgera det, det är Säveskolans aula och Wisby strand.
Regeringens ambition är att förslaget ska träda i kraft från den första oktober.
– Det var lite oklart om reglerna om två meter mellan åskådarna också skulle gälla sällskap upp till 50 personer. Vi har tagit bort vartannat säte på teatern så att vi har drygt 1,5 meter mellan varje stol. Om det nu måste vara två meter blir det en ytterligare börda för oss, säger Thomas Sundström.
Utöver förslaget om utökad publik meddelade ministrarna att kultursektorn föreslås få ytterligare 1,5 miljarder kronor i krisstöd.
– Jag är jättetacksam att regeringen gör paket till kulturen. Men av de paket som hittills kommit ut har vi i dagsläget inte fått ett öre. Det ska silas genom många trattar innan det når institutionerna, säger Thomas Sundström.
Länsteatern på Gotland har tappat 1,5 miljoner kronor i år.
– Vi fick ställa in 26 föreställningar av "Hjälten på den gröna ön", som vi räknade med att sälja ut. Så det var en tuff vår, säger Thomas Sundström och fortsätter:
– Vi klarar oss, men kommer det ännu hårdare restriktioner kommer det att bli extremt tufft för oss.
I höst kommer länsteatern att sätta upp två föreställningar.
– Vi har vidtagit en mängd åtgärder för att göra det möjligt, säger Thomas Sundström.
Först ut är "Huset Ushers förbannelse" med Tomas Lindström, Lennart Bäck och Liv Olanders i ensemblen. Det är en skräckklassiker av Edgar Allan Poe om förruttnelse, girighet och ett gammalt hus som sakta faller samman.
När de skrev på kontrakten för den för ett år sedan hade de ingen aning om hur aktuell den skulle bli:
– Den handlar märkligt nog om pesten, berättar Thomas Sundström.
"Huset Ushers förbannelse" kommer att spelas mellan den 20 oktober och 17 november för främst högstadie- och gymnasieelever.
Hösten kommer även att bjuda på en bygdegårdsturné med 26 föreställningar av "Dubbes skönor".
– Den består av berättelser från då och nu, om Gotlands historia men också Gotlands nutid. Det är en slags revy.
I den kommer Thomas Sundström själv att spela, tillsammans med Lennart Bäck, Liv Olanders och Mari Ljungström.
– Vi har tvingats dra ner på antalet anställda för att ha möjlighet att överleva. Så vi har skrivit om pjäserna så att de funkar med en mindre ensemble. Just nu gör vi teater och scenkonst med gummiband, tejp och oerhört mycket hjärta.
Biljetterna till "Dubbes skrönor" släpps den 1 september.
– Vi har en känsla av att det kommer att säga smack i biljettluckan. Suget efter evenemang är stort.
Och det är inte bara publiken som törstar efter kultur. Inte minst kulturarbetarna själva längtar efter att få tända strålkastarljuset på nytt.
– Jag är glad att vi snart är tillbaka på scenen, men jag är samtidigt konstant orolig för framtiden.