Mellan 2000 och 2014 hette ett av gymnasieskolans rektorsområden Elfrida Andrée-gymnasiet, för att högtidlighålla minnet av tonsättaren, dirigenten och domkyrkoorganisten med samma namn, Gotlands egen klenod vad gäller klassiska tonsättare.
Hon föddes 1841 på S:t Larsgatan i Visby och dog i Göteborg 1929.
Elfrida Andrée var en pionjär som trots motgångar på grund av sitt kön byggde upp såväl en musikalisk verksamhet som en diger repertoar om över 150 verk.
Men i en bransch där kvinnor i stort sett inte hade någon plats fick hon ideligen se sig förbigången av män, varför många av hennes verk aldrig framfördes.
Göteborgs Symfoniker har rönt stor framgång med sina skivinspelningar, men få av deras inspelade verk har kvinnor som upphovspersoner.
Det ska det bli ändring på i höst.
Den 17 september inleds inspelningen av Elfrida Andrées första symfoni, ett verk som slutade i kaos när den en gång premiäruppfördes.
Magdalena Fronczak är producent hos Göteborgs symfoniker. Hon berättar i Sveriges Radios Kulturnytt:
– Förstafiolerna hamnade en hel takt efter övriga orkester, reste sig och gick ut. Elfrida var förstås jätteledsen.
I ett försök till tröstande brev skrev hennes pappa, medicine doktor i Visby, Andreas Andrée, att hon kanske borde hålla sig till något mer kvinnliga genrer.
– I svaret till sin far, berättar Magdalena Fronczak, skrev hon då det som kom att bli hennes manifest, om det kvinnliga släktets höjande.
Inspelningen – där också verk av Valborg Aulin (1860-1928) och Ida Moberg (1859-1947) ingår – produceras av Lasse Nilsson från Nilento Studios och sker rent fysiskt i ett av Göteborgs hotell.
Nilsson och hans team har tidigare gjort ett flertal inspelningar med Göteborgs Symfoniker, allt från musiken till två Bamse-filmer och Håkan Hellströms album "Intentioner".
Orkestern har en lång tradition av att förvalta den nordiska orkesterklangen genom konserter och skivinspelningar. Inom kort läggs alltså ytterligare tre tonsättare till denna palett.
Det var i Göteborg Elfrida Andrée främst kom att verka som musiker, dels som domkyrkoorganist men också som arrangör av konserter. Hon var också en av dem som drev på att Göteborg skulle få en egen symfoniorkester, vilken startade 1905.
Elfrida Andrée vilar i en familjegrav på Norra begravningsplatsen i Stockholm.