Gotlands Museum låter reklambyrå ta hand om vikingarna

Gotlands Museum låter reklambyrån Knak ta hand om vikingatiden. Nästa år börjar museet bygga en ny basutställning.

Medeltidsklädd. Patrik Björkander var marknadschef för Medeltidsveckan i fyra år. Som projektledare vid Knak har han fått ta sig an vikingatiden.

Medeltidsklädd. Patrik Björkander var marknadschef för Medeltidsveckan i fyra år. Som projektledare vid Knak har han fått ta sig an vikingatiden.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2020-12-29 13:00

När Susanne Thedéen tillträdde som museichef 2017 hade hon förnyelse av Gotlands Museums basutställning överst på önskelistan. Nuvarande utställning är 50 år gammal, och en uppdatering har med åren blivit alltmer nödvändig.

– Det har kommit många nya rön de senaste 50 åren, och vi vill ha en utställning som knyter an till aktuell forskning, säger hon.

Basutställningens del om medeltiden är redan uppdaterad. Det gjordes i två omgångar. Första delen, ”1361 – striden om Gotland”, var klar 650 år efter massakern. Året efter, 2012, kom kungaparet i sällskap med dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och invigde etapp två: ”Medeltidens Gotland”.

Förnyelsen av basutställningens övriga delar har delats in i tre etapper, och kommer inte att göras kronologiskt. Vikingatiden kommer först.

– Det är där vi ser att efterfrågan av en förnyelse är störst, både från internationella och lokala besökare, säger Susanne Thedéen.

Något oväntat har uppdraget att genomföra en förstudie gått till reklambyrån Knak.

– Vi har samarbetat med dem tidigare. Det är en byrå med bred kompetens, säger Susanne Thedéen och påpekar att förstudien om vikingatiden gjorts i samarbete med museets personal.

Projektledare vid Knak är Patrik Björkander, som tidigare varit marknadschef för Medeltidsveckan i fyra år.

– Arbetet med förstudien har varit roligt. Det är så många delar att jobba med, mycket pedagogik som ska berättas på en liten yta och det finns mängder med ny teknik som kan användas på olika sätt. Vi vill arbeta med alla sinnen, säger han och berättar att man bland annat undersökt vad som kan projiceras på väggarna.

Patrik Björkander och Susanne Thedéen tycker båda att nuvarande basutställning har varit alltför föremålsbaserad. Nu vill de att föremålen som visas skapar berättelser.

– Jag tror att vi kommer att byta ut mycket av det som visas i dag. Vi har många föremål i våra egna samlingar, och vi ska försöka låna in från Historiska museet, säger Susanne Thedéen.

– Vi vill göra utställningen modulbaserad, så att den går att bygga om och att det blir möjligt att skapa tillfälliga utställningar. Då kan man locka besökare att återvända år efter år, säger Patrik Björkander.

Knak har i sin tur anlitat arkitektbyrån Visbyark för att formge interiörer – och se vilka ombyggnader av lokalerna som är möjliga.

Regionfullmäktige beslutade i november att ge Gotlands Museum 4,7 miljoner kronor i corona-stöd. Av det kan större delen användas till att förnya basutställningens del om vikingatiden.

– Vi börjar bygga om utställningen i början av 2021. Vi vill hålla högt tempo, men vi kommer inte att vara klara till sommaren, säger Susanne Thedéen.

Samarbetet med Knak fortsätter, nu med fokus på finansiering. Reklambyrån deltar i jakten på sponsorer och hur de på ett elegant och lagom diskret sätt kan presenteras i utställningen.

När vikingatiden är uppdaterad finns ytterligare två etapper kvar innan basutställningen är helt förnyad.

– Vi tänker göra stenåldern och bronsåldern gemensamt i en etapp, och sedan en etapp med järnåldern, berättar Susanne Thedéen som inte kan ange något slutdatum för projektet.

Gotlands Museum är sedan den 13 november stängt för besökare. Susanne Thedéen tror inte att museet kommer att vara öppet mer under 2020. Målsättningen är att öppna i början av 2021.

Vikingatiden

Begreppet vikingatid introducerades av arkeologen Oscar Montelius mot slutet av 1800-talet för att benämna den skandinaviska järnålderns sista period, cirka 800- 1100 e kr. 

Under den tiden utvecklades nordmännens skeppsbyggande, vilket lade grunden för en kraftig expansion. Bland annat utvecklades seglet under den perioden.

Ordet viking har hittats på några få runstenar från perioden, och betyder då ungefär ”sjörövare”. De allra flesta på den tiden levde dock ett fredligt jordbrukarliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!