Den 22 augusti började Maria Wennström sitt jobb som chef för biblioteken på Gotland. Ett spännande ledaruppdrag tycker hon, som tillsammans med möjlighet att lära sig något nytt, fick henne att söka tjänsten. För även om hon har mångårig erfarenhet av att vara chef – som rektor inom skolan och förskolan – så hade hon ingen kunskap om biblioteksvärlden innan hon började.
– Chefsuppdraget som sådant ser ju ungefär likadant ut. Det är en kommunal, politiskt styrd organisation och det är samma frågor. Det som är specifikt är bibliotek som verksamhet och det måste jag lära mig, säger Maria Wennström och fortsätter:
– Det är en otroligt komplex organisation och jag försöker lära mig så mycket jag bara kan. Det susar rätt bra mellan öronen när man går och lägger sig kan jag säga.
Maria Wennström berättar att hon först nu har förstått hur stort bibliotekens uppdrag är. Personalen har betydligt fler arbetsuppgifter än att stå vid lånedisken och hjälpa folk med tips.
– Det är den lilla, lilla, lilla delen av det som pågår här. Uppdraget är mycket, mycket mer än att låna ut och låna in böcker, otroligt mycket större. På ett sätt som jag inte förstod, det är en värld som jag upptäcker varje dag, säger Maria Wennström entusiastiskt.
Maria Wennström tog över chefsrollen i en biblioteksverksamhet som haft några turbulenta år med chefsbyten och stort missnöje bland personalen. Men under ett drygt år verkar Anna Malkan Nelson, som varit tillförordnad chef, ha krattat manegen för Maria Wennström.
– Jag tar över efter någon som har lagt en god grund och nu känns det verkligen som att ”nu ska vi få hugga tag i det som vi vill göra”, säger hon och fortsätter:
– Det finns ett stort behov och sug av att börja prata bibliotek, verksamhet, profession, samhällsfunktion och inte fokusera på det som varit. Det finns med men det finns en otrolig framåtanda.
Det är framåt som gäller alltså och till sin hjälp har hon och personalen den alldeles nya biblioteksplan som nyligen antagits av politikerna. Maria Wennström kallar den för ett rättesnöre.
– Här har man ett lagbaserat dokument och ett tydligt uppdrag. Ett sådant dokument är guld värt och det är också ett statement för bibliotekens vikt, säger hon.
Planen anger flera områden att jobba med. Det handlar om att göra biblioteken tillgängliga för fler och att få fler att förstå vilken nytta de kan ha av biblioteken. Det handlar också om att minska människors digitala utanförskap och att nå de prioriterade målgrupperna barn och unga. Men också att vara allmänhetens ”guide” i dagens informationslandskap.
– Kommer du till biblioteket och hämtar kunskap och information så ska den vara sann och säker. Du ska få hjälp att hitta rätt och att navigera i allt som kablas ut och hjälp att förstå hur man ska värdera information och avslöja vad som är propaganda, säger Maria Wennström.
Annat som är på gång är försöka synas mer i ute i samhället och att undersöka vad som skulle kunna locka fler att besöka biblioteken.
Själv har Maria Wennström slutat gå till biblioteket annat än när hon nu går till jobbet. För henne har de digitala medierna tagit över. Annat var det under barndomen i Ljugarn och under studietiden. Då hängde hon mycket i olika bibliotek och de ligger henne fortfarande varmt om hjärtat.
– Bibliotek som plats är inspirerande och jag vet vad de har att erbjuda och att de finns där om det är något jag söker.