Gotländsk forskning används när Notre Dame återuppbyggs

Gotländska klimatknep i kyrkor kan bli till stor hjälp när Notre Dame i Paris ska återuppbyggas. "Utan att vara kaxig så är vi väldigt bra på det här", säger gotlänningen Tor Broström.

Katedralen Notre Dame i Paris drabbades av en omfattande brand i april 2019. Nu kan gotländska upptäckter komma till nytta vid återuppbyggnaden.

Katedralen Notre Dame i Paris drabbades av en omfattande brand i april 2019. Nu kan gotländska upptäckter komma till nytta vid återuppbyggnaden.

Foto: Vanessa Pena/TT

Gotland2020-11-22 19:31

Arbetssätt som används för att underhålla gotländska kyrkor kan nu gå på export. Campus Gotland har i ett rikstäckande forskningsprojekt kunnat dela med sig av kunskaper som kommer till nytta även i andra länder.

Projektet Spara och Bevara finansieras av Energimyndigheten och handlar om energieffektivisering i kulturhistoriska byggnader.

– Vår fråga i ett nötskal handlar om hur man får till ett inomhusklimat som är bra både för människor och för byggnaden och föremålen som finns där, och att man kan göra det med en så liten energianvändning som möjligt, säger Tor Broström, professor i kulturvård vid Campus Gotland och samordnare för hela projektet.

Gotländska kyrkor har varit en stor del i projektet, och där finns resultat som man kan ha nytta av bland annat vid återuppbyggnaden av katedralen Notre Dame i Paris, som eldhärjades svårt i april 2019.

Gotländsk forskning har haft ögonen på sig från utländskt håll.

– Utan att vara alltför kaxig så är vi väldigt bra på det här i ett internationellt perspektiv. Det gjorde att vi blev kontaktade när det blev tal om ett projekt som kunde fungera för Notre Dame, säger Tor Broström.

I Gotlands 92 medeltida kyrkor blir det allt viktigare att se över inomhusmiljön och undvika fuktskador.

– Men vad som är ett "bra" klimat är inte enkelt att svara på. Inomhus vill människor vill ha det varmt, medan föremålen vill ha stabil fuktighet, och där gäller det att hitta en kompromiss. Därför försöker vi ta fram ett idealiskt klimat.

I forskningen gäller det att hitta både rätt teknik och att hålla nere priset på den, menar Tor Broström.

– I de gotländska kyrkorna har vi svängt från att bara tänka uppvärmning till att mer fokusera på avfuktning. I takt med att kyrkorna används mindre har fuktproblem blivit vanligare. Byter man ut grundvärmen mot en avfuktare kan man få till ett bra klimat. Där har vi mycket kunskaper som man kan ta med sig.

På vilket sätt kan övriga världen lära sig något av Gotland?

– I dag kan vi mäta och övervaka på ett helt annat sätt. Här på Gotland bygger vi just nu upp ett övervakningssystem så att kyrkvaktmästarna kan se i sina mobiler vad som händer i kyrkorna utan att vara på plats. Utifrån samma principer skulle man kunna göra liknande lösningar för en kyrka som till exempel Notre Dame och alltså förebygga framtida problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!