Hemma efter sin resa visar Karin Kloth och Anna Josefin Hagberg på företaget Eldblå det japanska reklambladet från varuhuskedjan Takashimaya. På förstasidan, liksom i hissarna i det elva våningar höga varuhuset i staden Nagoya och i japansk tv, visas det gotländska företagets produkter i ull.
– Det är fantastiskt, det här är världens grej, säger Eva Tedenmyr, en av handstickerskorna bakom en stor mängd ullprodukter på export.
Eldblå startade 1996 och drivs i dag av Karin Kloth och Anna Josefin Hagberg. Till Formex-mässan 2016 lanserades "Made of Gotland", en serie produkter tillverkade på Gotland för hand av gotländsk ull.
– Formex har varit vår språngbräda för att komma ut i världen, säger Karin Kloth och berättar om återförsäljare i en mängd europeiska länder.
För två år sedan fick företaget en agent i Japan och intresset bland japans 127 miljoner invånare har sedan dess ökat rejält. I somras besökte ett japanskt filmteam Gotland och miljontals japaner har kunnat se ullens väg från lamm till klippning, spinneri och handarbete till färdigstickade sjalar och plädar.
– Varuhuskedjan Takashimaya har varje år en mässa med skandinaviskt hantverk. Vi blev inbjudna att delta och var med som huvudnumret i år, säger Karin Kloth och berättar att ungefär 1 000 produkter av nära ett halvt ton gotländskt ullgarn har levererats under hösten.
För att klara beställningen har antalet personer som handstickar på Gotland behövt utökas kraftigt.
– Från i somras har vi gått från två till 31 stickare, säger Karin Kloth och berättar att hon ser ljust på framtiden och tror att satsningen i Japan ännu bara är i sin början.
En av de som varit med längst är Eva Tedenmyr, pensionerad bibliotekarie från Kungliga biblioteket i Stockholm och numera Visbybo.
– Det här är det roligaste jag har varit med om, och då har jag ändå haft ett väldigt roligt liv, säger hon och berättar hur sticknålarna är i gång i stort sett all vaken tid.
För Eldblå är tillgången på ull och flitiga stickare, de flesta pensionärer, en förutsättning för att kunna expandera. Man samarbetar med andra företag på ön om handstickarna och det finns behov att rekrytera fler.
– De har gjort sitt på arbetsmarknaden och får en ny karriär. Många säger att det här har gett dem lite guldkant på tillvaron och det är väldigt roligt att höra, säger Karin Kloth.