– Om man tecknar sina rädslor blir de enklare att dela. Då blir det lättare att hantera rädslan. Lägger man till lite ironi kan man även skratta åt dem.
Estniska konstnären Flo Kasearu har ägnat sig åt rädslor i flera år. Hon började med sina egna, de rädslor som kommer när man blir ägare till ett hundra år gammalt trähus i Tallinn (där hon bor och har sitt museum). Det resulterade bland annat i en video.
– Den visar hur huset brinner. Det är bråttom, men brandmännen agerar i slowmotion, otroligt sakta.
Efter det har Flo Kasearu utforskat rädslorna hos en museidirektör i Tartu och en kvinnojour, innan hon förra året blev inbjuden till Gotland av Baltic Art Center. Ett projekt planerades så att Flo Kasearu i tre workshops skulle träffa gotlänningar för att diskutera rädslor. Det blev dock bara ett möte i Burs i mitten av mars, sedan slog pandemin till och Flo tvingades åka tillbaka till Estland.
– Mötet i Burs blev mycket bra. Det hade räckt med det, men vi genomförde även en enkät digitalt för att samla in fler svar, berättar hon.
Vad är då gotlänningarna rädda för?
– Under mitt första besök diskuterade vi rysskräcken. Jag fick bland annat höra ryktena om att Putin köpt en stuga på ön, berättar Flo Kasearu och fortsätter:
– Det som förvånade mig mest var att man på Gotland, en ö med så mycket vatten runt omkring, är så rädda för att brunnarna ska torka ut.
Flo Kasearu berättar även om hur livlig diskussionen blev i Burs när frågan om rådjur kom upp.
– Det var oväntat. Man var rädd för trafikolyckor och att rådjuren ska orsaka stora skador på odlingar och skog.
Något som inte diskuterades i Burs var coronasmittan. Men i enkäten tog den plats och är nu en av de rädslor som Flo Kasearu fäst på papper.
Av de gotländska rädslorna har Flo Kasearu gjort elva teckningar, som GA publicerar som en serie i maj.
– Att visa teckningarna i en dagstidning var en av idéerna om hur projektet kan redovisas, säger Flo Kasearu.
Projektet har gjorts inom ramen för Baltic Art Centers Air-Baltic residens, som fokuserar på konstnärer och platser i Östersjöregionen.
– Det känns extra viktigt i dessa tider av social distansering att kunna hitta nya samarbetspartners och sätt att presentera samtidskonst, särskilt på temat rädsla. Flo Kasearu närmar sig ämnet på ett både inkännande och humoristiskt vis, säger centrets konstnärliga ledare Helena Selder.