Gotländske experten deltar i antikprogram

Antikvarien Jonas Barros Eriksson deltar i SVT:s "Antikmagasinet" i ett avsnitt om svensk konstindustri.

Gotlänningen Jonas Barros Eriksson är en storsamlare av föremål från Ystad-Metall. Nu deltar han som expert i tv-programmet "Antikmagasinet".

Gotlänningen Jonas Barros Eriksson är en storsamlare av föremål från Ystad-Metall. Nu deltar han som expert i tv-programmet "Antikmagasinet".

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2021-02-08 18:00

För ett år sedan gav gotlänningen Jonas Barros Eriksson, 34, ut den 300 sidor tjocka boken "Ystad-Metall – 1919-1969" om det skånska industriföretaget som tillverkade prydnads- och bruksföremål under drygt 100 år. Han är född och uppväxt i Ystad men bor sedan 2009 på Gotland där han verkar som antikvarie.

I nästa vecka deltar han i SVT-programmet "Antikmagasinet" som då ägnar ett helt avsnitt åt Ystad-Metall och dess industriepok.

– Det var efter att boken kom ut som de hörde av sig och ville göra ett avsnitt, säger Jonas Barros Eriksson.

Ystad-Metall tillverkade otaliga föremål i tenn, brons, koppar, mässing och smide. Företagets ljusstakar och vattenkannor har funnits i många hem och flera konstföremål har på senare tid blivit tungviktare hos auktionshusen.

– Avsnittets tema är hur det var att jobba som formgivare på den tid då industrin fanns i Sverige kontra hur det är att vara formgivare i dag när tillverkningen sker på helt andra ställen i världen, säger Barros Eriksson.

I programmet kommer han visa upp delar av sin stora samling av metallföremål och står för den historiska tillbakablicken. I avsnittet medverkar även Svenskt Tenn-designern Eva Schildt som berättar om hur det är att jobba som formgivare i dag.

– Om industrierna förr var beroende av världsutställningarna för att nå långt med sina produkter är det sociala medier som sköter mycket av den biten i dag, säger Jonas Barros Eriksson.

"Antikmagasinet" sänds torsdag 11 februari på Kunskapskanalen och på SVT Play.

Ystad-Metall

Företaget startade redan på 1830-talet och fanns under olika namn som Ystad-Brons och Ystad-Tenn, fram till 1960-talet då det ombildades till Scandia Present, som slutligen lades ner 2010.

En av Ystad-Metalls produkter slog igenom mer än någon annan.

– Det absolut kändaste föremålet de skapade var Liljan-ljusstaken, som produceras av Skultuna i dag. Många vet kanske inte vad Ystad-Metall är, men de flesta har garanterat sett den ljusstaken, säger Jonas Barros Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!