”Ett hjärta alltid rött”, som har premiär på Folkets bio i Visby på söndagen, handlar om Imperiets väg till Svensktoppen och de riktigt stora arenorna. Det handlar om 80-talets världspolitik och det självklara i artisters samhällsengagemang.
Imperiet var helt enkelt ett av det decenniets största svenska band. Medialt påpassade och obekväma med kändisskapet.
En fotograf som kom bandet riktigt nära var Lars Torndahl, boende i Eskelhem sedan drygt 20 år. Han reste våren 1986 med på turné i Kuba, Nicaragua och Mexiko. Glädje och äventyr varvat med förstämning då Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm under deras vistelse där.
Flera av de stillbilder han då tog finns med i filmen:
– Jag blev kontaktad av producenten Hjalmar Palmgren och lämnade flera hundra foton, det är väl 20-25 stycken i filmen.
Vid tiden var Torndahl i Sydamerika för helt andra jobb, de tog aldrig fart så han tog sig helt enkelt till flygplatsen när han visste att bandet skulle anlända.
– Jag kände dem sedan tidigare så det var inga problem att få hänga på, jag reste väl med bandet i ett par veckor. Man blev som en i gänget.
Torndahl, som växte upp i Farsta, var 1982-1986 knuten till musiktidningen Schlager och blev stilbildande förnyare av rockfotografin.
Inte sällan artisten i kanten av bilden, resten en svart yta med spelande ljuskäglor.
Samtidigt som filmen nu har premiär öppnar han sin utställning ”Blod & Eld version 2” på Story Hotel på Riddargatan i Stockholm, 40 bilder på Imperiet av vilka många aldrig tidigare visats och en fortsättning på tidigare utställningar med enbart Thåström-bilder.
– Ett märkligt sammanträffande. Men så är det. I somras gjorde jag ett jättejobb och gick igenom mina kopior och negativ. Det borde naturligtvis bli en bok. Eller…egentligen borde den redan finnas, skrattar han.
Vid tiden för Sydamerika-resan tog han omedelbart kontakt med tidningen Schlagers redaktör Håkan Lahger och sålde in sitt bildreportage.
– Då hade jag råd att åka hem även om de tänkta jobben inte riktigt gick som tänkt.
I dag har Lars Torndahl ingen kontakt med medlemmarna i Imperiet, Fred Asp undantagen. Torndahl bistår med en del bilder till den bok som Asp arbetar med vilken behandlar tomheten sedan ett band gått i graven.
Även Mats Bäcker, Stockholmsbaserad fotograf som vistas på Fårö så ofta som möjligt sedan drygt 30 år, har varit delaktig med stillbilder till ”Ett hjärta alltid rött”.