Gotlänningen rappar om gängvåldet

På flera nya låtar hörs gotlänningen Stefan Gabrielsson tillsammans med en rad världsnamn inom hiphopen. Hur han gick till väga? "Konceptet är rätt bisarrt."

Stefan Gabrielssons låtar har ofta ett lättsamt Gotlandstema, men nu är han aktuell med en mer allvarlig och samtidskommenterande historia.

Stefan Gabrielssons låtar har ofta ett lättsamt Gotlandstema, men nu är han aktuell med en mer allvarlig och samtidskommenterande historia.

Foto: Magnus Ihreskog/arkiv

Gotland2021-11-27 16:06

Stefan Gabrielsson är förknippad med lättsam och skojfriskt satirisk dancehall eller hiphop, ofta med gotländsk touch. Men 43-åringen från Gråbo har en annan, mer seriös och samtidskommenterande sida. 

I helgen släpper Rhyme Gotti – ett av gotlänningens två artistnamn – singeln "Dom faller". Låten är en reaktion på den senaste tidens diskussioner om svensk gangsterrap och hur den samspelar med skjutningar, narkotikaförsäljning och annan organiserad brottslighet.

– Jag har gått runt med mycket tankar och frustration kring den frågan på sistone. Tyvärr så förenklas det en hel del i debatten. De som vill förbjuda musiken är fel ute. Det liknar den moralpanik som fanns redan när jag var ung. Att man blir satanist om lyssnar på hårdrock, eller knarkare om man lyssnar på Bob Marley, säger Stefan Gabrielsson.

Men "Dom faller" är inget försvarstal för svensk gangsterrap.

– Jag får kräks i munnen av den där musiken, vill inte ens se den som riktig hiphop. Det handlar så mycket om att skapa en produkt, där levnadsstilen blir en del av marknadsföringen.

Och vad gäller skjutningarna skräder Stefan Gabrielsson inte orden.

– Om till och med jag, som alltid stått på samma sida som gatans folk, ibland kan tänka "Ta in militären och lös bara skiten", då har det gått långt. Nu tror jag verkligen inte på en sån lösning, men jag kan tycka att det är tröttsamt när de som skjuter framställs som offer utan eget ansvar. De på andra sidan, som tänker att det bara är massa invandrare och att de bör köras ut ur landet, är lika korkade. "Dom faller" är ett försök att ge en mer nyanserad bild, säger Stefan Gabrielsson.

Ämnesvalet ligger förstås i tiden, men det fanns faktiskt en praktisk omständighet som knuffade Stefan Gabrielsson i den riktningen. 

På "Dom faller" hörs även rapparen Sticky Fingaz från den legendariska New York-gruppen Onyx. Men det handlar inte om ett samarbete i traditionell bemärkelse. Stefan Gabrielsson har börjat använda en tjänst där vem som helst kan få beats och färdiga verser från en rad tunga namn inom hiphop-världen.

– Konceptet är rätt bisarrt. Det är typ som om nån i ett litet hårdrocksband nånstans mejlar Metallica och ber om ett riff. Så helt plötsligt har jag gjort en låt med en av giganterna i genren. Det är bra för egot. 

Men det innebär att materialet du får inte är unikt?

– Man kan få unika grejer, men då kostar det skjortan. Genom att använda den här tjänsten får jag dock rättighet att använda och sprida låten. Sen är jag förmodligen den enda i landet som håller på med det här, så på så sätt blir det ändå ganska unikt. Fast det är en aning komplicerat att sätta ihop sin egen låt av materialet man får. Det kräver lite pusslande, inte minst med tanke på språkskillnaden.

Gotlänningen har alltså inte kunnat påverka vad Sticky Fingaz ska rappa om. Det hade med andra ord blivit en smula underligt om New York-rapparens verser på liv och död om The streets hade varvats med lustiga iakttagelser om Stångaspelen. 

Och det var delvis därför tematiken blev vad den blev i "Dom faller".

– Jag har full förståelse för dem som tycker att det här sättet att arbete är galet, som vill göra allt själv från scratch utifrån en egen vision. Men jag menar, så har jag aldrig jobbat. Jag skriver ner mina texter och rappar hej vilt över alla möjliga beats, så varför inte rappa över dessa?

Fakta

Stefan Gabrielsson är uppvuxen på Gråbo i Visby, men bor numera i Stockholm. Han ger ut musik under två artistnamn: Rhyme Gotti och Rhymatic. För inte så länge sedan uppmärksammades han för ett annat samarbete, ett mer traditionellt sådant med Latin Kings-profilen Dogge Doggelito.

Minst en låt till i projektet med "köpta" samarbeten är planerad, då med Cappadonna från Wu-Tang Clan. Under nästa år beräknas en ny skiva komma, men den har inget med de aktuella låtarna att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!