– Vi visste att vi inte skulle få något vatten, någon mat och ingen plats att bo eller sova på. Då tänker man först att då ska vi hitta vatten, i huvudet var det problemet löst, men vägen dit var man inte förberedd på, säger Danyel.
Han var en av åtta kända svenskar på en ö, isolerade från omvärlden och utan förnödenheter. För Danyel var det en pojkdröm som gick i uppfyllelse.
– Jag trodde jag skulle vara Indiana Jones därborta och servera skaldjursplatå varje kväll, säger Danyel, men det blev inte riktigt så.
I stället fick han uppleva hunger och näringsbrist.
– Det fanns ingen mat. Kokosnötter var vår basföda och vi hittade en kassavarot som jag skalade och kokade. Jag försökte göra en gryta, men det var inte gott. Allting smakade hemskt och jag är inte van vid att bara äta för att få i mig något. Det var ytterst lite fisk och några snäckor som vi hittade på stranden, berättar han.
Enligt honom skulle han kunna överleva lättare i den svenska vildmarken.
– Jag jagar mycket och är ute på äventyr själv med hunden och en bössa på ryggen. Jag tycker att det är helt underbart, men det är något annat ute på en öde ö mitt i Stilla havet.
Djurlivet var varken lättillgängligt eller lättfångat.
– Ju längre tiden gick, med mindre och mindre mat, blev risktänkandet bara lägre och lägre. Tills det nästan blev obefintligt, säger han.
Det visade sig under jakten på föda.
– Jag jagade en krokodil tills den var tre meter bort och tänkte att jag skulle hoppa upp på ryggen på den. Hur tänkte jag ens?
Den två och en halv meter långa krokodilen hann smita den gången. En annan gång skulle de simma över till en annan ö för att leta efter mat.
– Vi blev fast i strömmar och var i vattnet i fyra timmar och höll på att åka in i klipporna, berättar Danyel.
Näringsbristen påverkade honom både fysiskt och mentalt.
– När man inte får näring i kroppen så blir man slö. Det är som att allt slocknar. Ibland fick man någon liten kolhydrat i sig och då kom man till liv, för att senare kollapsa igen.
Han säger att han har lärt sig mycket om sig själv, att ens sanna natur kommer fram i en utsatt situation.
– Jag fick ganska kort stubin, men upplevde också att jag blev mycket mjukare och mer ödmjuk inför det man inte klarar av.
Danyel är van vid att anta utmaningar och lyckas med dem. Han har drivit flera välrenommerade restauranger, vunnit OS-guld med svenska kocklandslaget och skrivit flera kokböcker. Han har också medverkat i flera matlagningsprogram, men den här tv-produktionen var svår att bemästra.
– Det var väldigt svårt att inte klara av allting. Jag är van att köra på tills jag lyckas, men var verkligen tvungen att inse att vissa saker går inte. Det är en fysisk och psykisk omöjlighet. Att bara inse det, var en bedrift.
När han tog över restaurangen Guldkaggen förra sommaren, byggde han snabbt upp en sommarkrog i en förfallen byggnad trots att det fanns de som tvivlade. De öppnade när säsongen började och i augusti åkte han till den andra ön, för inspelningen av "The Island".
– Det var precis Guldkaggens högsäsong och vi hade 700 gäster varje dag och det var fantastiskt. Då skulle jag sticka iväg och kom inte tillbaka förrän det var stängt.
Under tv-inspelningarna på ön gick Danyel ner 13 kilo på två veckor, innan han återvände till sin vanliga kocktillvaro och normalvikt.