Gotlandsmusiken utökar Lilla Serien i höst

Gotlandsmusiken arrangerar inga stora konserter på Wisby Strand i höst. I stället utökas Lilla Serien.

Dag Franzén.

Dag Franzén.

Foto: Arkivbild/Edvin Högdal

Gotland2020-09-05 13:29

Gotlandsmusiken har varit hårt drabbad av de publikförutsättningar som gällt på grund av coronaläget. Men under hösten hoppas man komma i gång någorlunda igen. 

– Tyvärr blir det dock inga stora konserter på Wisby Strand under hösten. Men vi ersätter med fler konserter i Lilla Serien, framhåller Gotlandsmusikens direktör Dag Franzén. 

Det blir såväl fler konserter som spelställen i Lilla Serien. Tillkommer gör bygdegården i Halla. Östergarn, Rute och Havdhem kvarstår. Det gör förstås även Visby men här byter man lokal från Almedalsbiblioteket till Wisbygymnasiets aula. 

– Vi byter lokal för att det känns tryggare att gå dit.

Under hösten blir det tre program inom Lilla Serien. Vidare två familjekonserter samt en konsertturné i kyrkorna i december. Dag Franzén vill ännu inte tala om vad det blir för artister vid konserterna. Programmet presenteras i slutet av september.

Biljettförsäljningen under hösten sker enbart i form av biljetter till respektive konsert.

– Inga abonnemang utan bara på dörren. Men i vår räknar vi åter med abonnemang, framhåller Dag Franzén.

Han hoppas på att 50-gränsen höjs till att det ska bli möjligt att få ta in upp till 500 personer.

– Vi får då lämna in på vilket sätt vi kan coronasäkra det hela. 

Viktigt är också att regeringen beslutar som Folkhälsomyndigheten föreslagit, att det ska vara en meters avstånd mellan personerna.

– Blir det minst två meter är vi rökta. 

Att publiken finns är Dag Franzén säker på. Under augusti gav man en liten konsertserie med stor publikrespons i Kultudralen. 

– Vi utnyttjade att det gick att låna S:t Nicolai gratis. Tre tänkta konserter blev fyra eftersom Leonard Cohen-konserten med Kristian Tallroth blev utsåld och fick dubbleras.

Under samlingsnamnet Vibble Sessions livestreamades under våren ett flertal konserter från Gotlandsmusikens högkvarter i Vibble. 

Får sessionerna en fortsättning?

– Det blir något motsvarande men inte streamat. Vi lärde av Vibble att i början var det jättemånga inne men det blev färre och färre. Inte för att det var sämre program utan väldigt mycket tillgängliggjordes efterhand på det sättet. Vi var tidigt ute, vi började redan den 3 april. 

– Och ska man göra streamningar ska man ha bra kvalitet. Vi förbättrade den successivt men det kräver ljud, ljus och bildproduktion och det blir dyra utsändningar på grund av att det är gratis, konstaterar Dag Franzén. 

Repetitionsarbete i Vibble.
Repetitionsarbete i Vibble.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!