Gotlänningarnas app lär amerikanska barn musik

En app som lär elever att sjunga. Det var precis vad musiklärare världen över behövde, när corona-pandemin bröt ut.

Gotlänningen Johan Ronström har gjort en app som lär elever att sjunga.

Gotlänningen Johan Ronström har gjort en app som lär elever att sjunga.

Foto: Privat

Gotland2021-05-12 18:09

Gotlänningarna Johan och Erik Ronström har i flera år jobbat med kombinationen musik och teknik på företaget Doremir. För ett par år sedan började det lilla företaget att utveckla en app som lär elever att sjunga. Sen kom pandemin. 

– Det är jättesvårt att undervisa i musik på distans och det fanns ett stort behov av redskap. Att sjunga i grupp är särskilt illa för smittspridningen – då sprutar vi ur oss droppar, säger Johan Ronström. 

Företaget bestämde sig för att snabbt göra klart en första version och lansera i förtid. Appen Notysing kom i precis rätt tid och har blivit en stor succé. Den har laddats ner över 35 000 gånger och används av musiklärare i Sverige och flera andra länder. 

– Den bygger på teknik som känner igen toner när du sjunger in i mikrofonen. Eleven får direkt veta om den sjungit rätt, berättar Johan Ronström. 

Appen är framtagen i samarbete med Musikhögskolan i Stockholm, där både Johan och Erik Ronström studerat. De har arbetat mycket med att göra den så enkel och självinstruerande som möjligt. 

– Det är nästan ingen text i appen. Eleven ska inte behöva läsa sig till hur det funkar. Vi visar hur man gör och eleven sjunger efter, säger Johan. 

I dagsläget finns appen i en svensk och en engelsk version. Och särskilt i USA har den fått stor spridning. Den har fått fina recensioner och är finalist till priset EdTech awards 2021. Priset uppmärksammar teknik som förbättrar utbildningsvärlden. Och i den världen fanns definitivt ett tomrum, när det gäller pedagogiska redskap inom musikämnet. 

– Det finns många appar för att lära sig matte och språk. Men nästan inget för att undervisa i musik, säger Johan Ronström. 

Appen Notysing är i dagsläget gratis. Företaget såg att behovet var stort under pandemin och prioriterade att låta många testa appen och ge den spridning. Längre fram kommer skolorna att få betala en avgift per elev. 

– Nu jobbar vi med att göra appen ännu bättre och att anpassa den till andra marknader. Musikundervisningen ser väldigt olika ut i olika länder och därmed finns olika önskemål och behov, säger Johan Ronström. 

Företaget Doremir

Företaget Doremir är baserat i Stockholm men Erik Ronström jobbar från hemmakontoret i Mästerby. Totalt jobbar sex personer på företaget, som bland annat tagit fram programvara för notskrivning. Utöver Johan och Erik Ronström har även Patrik Ohlsson gotlandsanknytning, då han bott i Visby och gått på Tonsättarskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!