Sommaren 2022 gjorde konsertversionen av ”Kristina från Duvemåla” succé när den spelades i Dalhalla. Det skulle bara bli två föreställningar, men publiktrycket gjorde att det blev ytterligare en.
– Dalhalla är verkligen en häftig upplevelse. Läktaren rymmer 3 000 personer, men känns ändå liten i det enorma dagbrottet, berättar Björn Thudén som då gjorde dubbla roller.
Han gör samma roller när ”Kristina från Duvemåla” sätts upp på nytt den 9 och 10 augusti.
– Det var en härlig uppsättning, och det är roligt att det är samma ensemble som förra gången. Marianne Mörck är fantastisk som berättare och den som håller ihop föreställningen. Jag ska göra rollen som prosten Brunander och den som pälsjägaren Samuel Nöjd.
Det är roller som passar Björn Thudéns basstämma.
– Pälsjägaren Nöjd är den mest spännande karaktären. En rätt burdus typ, men ändå med ideal. Han stod upp för indianerna. Prosten är en mer endimensionell karaktär.
Det är 30 år sedan Björn Thudén medverkade första gången i ”Kristina från Duvemåla”. När musikalen sattes upp i Göteborg och Malmö 1994– 1995 ingick han i ensemblen. 1998 hade musikalen premiär på Cirkus i Stockholm, då med Björn Thudén i rollen som Robert och Karl-Oskars pappa Nils, och även i en roller som doktor Farnley och som styrman. När ”Kristina från Duvemåla” togs upp på nytt 2014 i Göteborg gjorde Björn rollen som prosten Enok Brusander, som i konventikelplakatets anda förföljer de väckelsetrogna.
– Sammanlagt har det nog blivit cirka 550 föreställningar, säger Björn Thudén som inte tvekade att tacka ja till ytterligare några.
Björn Thudén har arbetat många år som korist vid Göteborgsoperan. Pandemin som satte stopp för operaföreställningar sammanföll med tidpunkten då det var dags att pensionera sig. På senare tid har han frilansat, och har nyligen avslutat en sejour vid Wermlandsoperan. Där spelade man ”Tosca” i början av året.
– Där arbetade jag som korist, men gjorde även småroller. ”Tosca” är en grym opera, och jag spelade bland annat en karaktär i blond peruk och med batong. En del av det fascistiska maskineriet.
Björn Thudén är uppvuxen i Visby. Efter skolgången flyttade han till Göteborg, men var tillbaka ett år för att gå Folkans musiklinje 1987– 1988. Efter det har han gått Balettakademin i Göteborg, och både dansat och sjungit.
För att hitta avtryck från de gotländska scenerna får vi gå långt tillbaka.
– Jag var med och vann Tiljans Talanger tillsammans med Kristina Fagerlund ett år. Vi sjöng en Diana Ross-låt som vi gjort om till duett. Sedan var jag med i några av Desirée Edlunds musikaluppsättningar i Visby, berättar han.
Trots få framträdanden på ön och många år på fastlandet är det ändå Björn Thudéns gotländska röst som gjort honom känd för en bredare krets, särskilt bland yngre. Det började med att han en sommar medverkade i föreställningen om Emil i Lönneberg på Astrid Lindgrens värld.
– Där gjorde jag två roller, den ena som doktor i Mariannelund, och den andra som konferencier på en cirkus. För att hålla isär karaktärerna lät jag konferenciern ropa ut numren på gotländska.
Det gotländska uttalet gillade regissören, som efter uppsättningen om Emil fick i uppdrag att hitta röster till ”Hitta Nemo”. I den tecknade filmen simmar sköldpaddan Flyt sakta fram med en härligt släpig gotländsk röst.
– Flyt är även med och pratar gotländska i uppföljaren ”Hitta Doris”. Jag fick dessutom medverka i filmerna ”Bilar 1” och ”Bilar 2”. Där ger jag röst åt en marijuanarökande Folkabuss, fast där fick det bli med Stockholmsdialekt.
– Det var jättekul att göra de rollerna. Man har en väldigt fast form att förhålla sig till, men ska trots det skapa levande karaktärer. Jag skulle gärna göra fler roller, men de jobben finns i Stockholm och jag bor i Göteborg.
Björn Thudén har kvar familjens fritidshus i Etelhem, som han är i full färd med att renovera för att kunna tillbringa mer tid på ön.
– Utedass kan vara charmigt på sommaren, men ska man bo där under längre perioder vill man ha mer komfort, säger han.
Med mer tid på Gotland finns möjlighet att spela på ön. Björn Thudén har skickat sitt cv till länsteatern, och passar på att berätta om sitt favoritprojekt.
– Jag gillar de lite äldre musikalerna. Att få spela Tevje i ”Spelman på taket” är en dröm. Tänk om jag kunde få göra det på Gotland, det vore fantastiskt.