Mannen som målar alla städer har avbildat Visby

Uppdraget att måla svenska städer som julkort gav mersmak. Nu har Nils-Erik Nilsson målat av Visby och därmed fångat över hälften av Sveriges städer på duk.

Nils-Erik Nilsson jobbade först som ekonom innan han blev uppsagd och bestämde sig för att måla istället. ”Jag blev lite tvingad till arbetslöshet, då bestämde jag mig för att satsa på konsten”, säger han.

Nils-Erik Nilsson jobbade först som ekonom innan han blev uppsagd och bestämde sig för att måla istället. ”Jag blev lite tvingad till arbetslöshet, då bestämde jag mig för att satsa på konsten”, säger han.

Foto: Privat

Gotland2022-06-27 12:30

Nils-Erik Nilsson har alltid tyckt att det varit roligt att teckna. Ritandet var med redan från tidig ålder i skolbänken. När han kom upp i 20-årsåldern gick han över från penna och papper till att börja måla med oljefärger.

Motiven blev ofta västkust- och havslandskapen runt Halmstad där han kommer ifrån.

Men det blev ingen karriär inom måleriet. Åtminstone inte till en början.

Först utbildade han sig ekonom och skötte löner och bokföring inom byggbranschen. Sedan kom byggkrisen 1995 och han blev uppsagd.

– Då bestämde jag mig för att satsa på konsten. Jag fick lite hjälp att ta steget kan man säga, säger Nils-Erik Nilsson, och fortsätter:

– Jag brukar säga att i nästa liv ska jag börja med måleriet direkt istället för att vänta. Men det är lätt att vara efterklok.

undefined
Rabbisar, gotlandsstövare och Gotlands Bryggeris honungsöl är bara några få av detaljerna man kan hitta om man kikar ordentligt på Nils-Erik Nilssons tavla.

Nils-Erik Nilsson hade innan uppsägningen redan hunnit samlat på sig en del kontakter inom konstbranschen vilket gjorde karriärsbytet aningen enklare.

En sådan kontakt var ett konstförlag i Stockholm som gav honom i uppdrag att måla av svenska städer, för sedan sälja målningarna som julkort. På det sättet gick han från landskapsmåleri till stadsmotiv, och när uppdraget med förlaget tog slut fortsatte han arbetet i egen regi.

Målet han satte för sig själv var att måla av alla Sveriges städer. Än så länge har han hunnit lite mer än halvvägs, med cirka 75 av 134 städer avmålade.

Efter att nyligen ha målat av Borgholm på Öland kände Nils-Erik Nilsson att det var dags för Visby.

– Jag kände att det var på tiden att det blev Visbys tur. Jag har varit här på Gotland fyra gånger totalt, men har ingen direkt koppling till ön, säger han.

Motivet för Visbytavlan blev Almedalen. Nils-Erik Nilsson kände att det var den plats som bäst representerade Visby och ett motiv som många skulle känna igen. I förarbetet med målningen var han även nere i hamnen och kikade, men bestämde sig för att det i Almedalen också gick att få med både domkyrkan, S:ta Karin ruin och ringmuren.

– Almedalen har så många klassiska vyer som folk känner igen, med kända motiv som talscenen och dammen där, säger han.

undefined
Att Almedalen har en damm säger Nils-Erik Nilsson är bra för målningen: ”Då kan man måla dit lite speglingar i vattnet som ger målningen mer liv”.

I sitt arbete fotograferar först Nils-Erik Nilsson staden vid flera tillfällen och målar sedan av fotona.

Han berättar att han ofta behöver piffa upp städerna när han sedan målar av dem.

– När man målar av städer brukar det alltid vara grejer i vägen, byggställningar och sådant. Dem kan man ta bort när man målar och klämma in saker så att alla sevärdheter får plats i bild. Det ska ju inte vara en arkitektritning som jag målar, säger Nils-Erik Nilsson.

Nils-Erik Nilssons målningar säljs som allt från brickor, magneter, pussel och vykort. Några av de motiv han är mest nöjd med är Gränna, Sigtuna och Trosa.

– Visby är också med där i toppskiktet. Det är så fint med alla ruinerna och domkyrkan, säger han.

undefined
Innan han påbörjar arbetet med en ny tavla ser Nils-Erik Nilsson först till att forska ordentligt om staden han ska avmåla. Allt från landskapsdjuret till kända personer från staden kan få en plats i målningen.

Bland detaljerna i tavlan kan man hitta alla möjliga sorters personer och prylar med koppling till Gotland. Bland annat kan man i förgrunden hitta en liten igelkott med en Keno-boll fast i taggarna, eller Hasse och Tages gotländske kaninjägare Nimrod Lindeman som håller span med en gotlandsstövare kopplad bredvid.

– Det blir ibland att allting man vill ha med i tavlan inte får plats. Då brukar jag få prioritera och välja ut det som jag tycker är roligast, skrattar Nils-Erik Nilsson.     

Nils-Erik Nilssons tavlor

Nils-Erik Nilsson tavlor med stadsmotiv är valda utifrån de städer som innehaft formella stadsrättigheter och finns listade i 1959 års upplaga av När-Var-Hur.

Utöver de svenska stadsmålningarna har han också målat motiv som Buenos Aires, månlandningen och Spetsbergen i Svalbard.

Tavlorna finns att köpa på Nils-Erik Nilssons hemsida – konstart.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!