Han släpper debutroman om öns kalkindustri

"Det bleka guldet" är första delen i en trilogi av Lars Gunnar Norén. Boken är en historisk roman om 1600-talets kalkboom på norra Gotland, förmedlat genom verkliga personer.

Lars Gunnar Norén på resterna av Gahlbergs ugn på Lörjeudd, som hans förfader Jacob Länger gick in som delägare i på 1600-talet.

Lars Gunnar Norén på resterna av Gahlbergs ugn på Lörjeudd, som hans förfader Jacob Länger gick in som delägare i på 1600-talet.

Foto: Privat

Gotland2020-05-20 14:55

Lars Gunnar Noréns, bosatt i Årsta i Stockholm, debutroman följer en gotländsk släkt på 1600-talet och utspelar sig på norra Gotland. Intresset för just den platsen kommer sig av upptäckten att han har rötter i framför allt Hellvi socken.

– Jag tog över min mammas släktforskning och upptäckte att min morfars far föddes där 1864. Släkten hade då befolkat gården sedan 1601, och den såldes år 1889, berättar Lars Gunnar Norén.

Lars Gunnar Norén är utbildad vid KTH och arbetar som lantmätare. Efter att tanken om att skriva en bok kom studerade han historia vid Stockholms universitet och några kurser vid skrivarakademin. "Det bleka guldet" skrevs mellan år 2017 och 2019. Romanen är ett resultat av omfattande research, berättar han.

– När jag bestämde mig för att skriva tog jag tjänstledigt i lite drygt ett år. Att studera historia var bra, inte minst för självförtroendet. Jag stötte dessutom på en del saker relaterade till trakten jag skriver om i boken, säger han.

Boken utspelar sig under en tid där Sverige återtar makten över Gotland från Danmark, och den nyblivna stormakten Sverige stärker greppet i norra Europa. Städerna runt Östersjön är i stort behov av kalk, vilket det på Gotland finns gott om.

– Det blir lite speciellt när man lockas av att vilja berätta så mycket som möjligt om sin egen förankring, det finns risk för att tråka ut läsarna. Men många av dessa personer deltog i händelserna som utspelade sig vid den här tiden. Jag har hittat händelser i lokalhistorien och försökt knyta ihop det med stora händelser runt Östersjöområdet, och samtidigt försökt skildra vardagslivet, säger Lars Gunnar Norén.

Boken släpps i mitten av juni och kommer i första hand att finnas på nätbokhandlarna, och förhoppningsvis även på Gotland Museum. Till hösten vill Lars Gunnar Norén även arrangera aktiviteter med anknytning till boken och till kalkens historia på Gotland.

– Jag har diskuterat idén med Gotlands Museum, men med tanke på pandemin har jag inte stressat det. Det vore intressant att berätta om kalkuppsvinget i kombination med att jag berättar om boken.

"Det bleka guldet" är den första boken i en planerad trilogi.

– Jag har lärt mig mycket av att skriva första boken och försöker låta bli att fastna. Andra boken knyter ann till där första slutade med en cliffhanger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!