Hård kritik mot kulturberedning – föreslås skrotas

Kultur- och fritidsberedningen får hård kritik och föreslås att avvecklas i sommar, innan någon ny lösning finns på plats. Dess ordförande oroas över att kulturfrågorna kommer att hamna i skymundan.

Regionstyrelseförvaltningen föreslår att kultur- och fritidsberedningen avvecklas redan i sommar.

Regionstyrelseförvaltningen föreslår att kultur- och fritidsberedningen avvecklas redan i sommar.

Foto: David Skoog/Arkiv

Gotland2020-06-04 12:11

Regionstyrelsen beslutade år 2017 att lägga ner kultur- och fritidsnämnden och tillhörande förvaltning. Därefter har ansvaret för dessa frågor legat under regionstyrelsen. I samband med förändringen beslutades det att starta en politisk beredning för kultur- och fritidsfrågor, med en ordförande och fem ledamöter. Nu föreslår regionstyrelseförvaltningen att kulturberedningen läggs ned.

I motiveringen till förslaget om nedläggning står det att kultur- och fritidsberedningen inte lever upp till kraven om exempelvis saklighet, opartiskhet, öppenhet eller demokrati. Beredningen bedöms inte heller vara tids- eller kostnadseffektiv. Sedan valet 2018 är Fredrik Gradelius (C) ordförande för beredningen. Han är kritisk till nedläggningsförslaget.

– Det är lite blandade känslor. Jag tycker att det inte riktigt har genomförts enligt beslutet som togs år 2018. Jag undrar varför det inte blev så, och det kommer vi fråga och se vad förvaltningen har att säga om det, säger han.

Vad är det som inte fungerar?

– Det har egentligen aldrig inrättats ett utskott i administrativ mening. Det gör att vi har jobbat med arbetsärenden och aldrig fått någon tyngd eller något genomslag. Jag hoppas att vi får en lösning på det, att vi får testa att göra så som beslutet var från början.

Förslaget till regionstyrelsen är att beredningen avvecklas från och med 1 augusti, och att förslag på en ny lösning ska ges innan årsskiftet. Månaderna däremellan är det tänkt att arbetsutskottet och sedermera regionstyrelsen ska ta över alla ärenden som rör kultur och fritid. 

När kultur- och fritidsnämnden lades ner fanns det en oro att dessa frågor skulle hamna i skymundan, vilket är precis det som är på väg att hända nu, menar Fredrik Gradelius.

– Fokus flyttas från kultur- och fritidsfrågorna, och om de ska ligga under regionstyrelsen riskerar de att försvinna i massan av allt annat. Jag känner även från politiskt håll att i och med att vi inte längre har någon pressträff efter sammanträdena har frågorna fått mindre utrymme i media också, säger han och fortsätter:

– Det hade varit bättre om beredningen haft ett tydligare mandat, så som det egentligen var beskrivet i beslutet.

GA har sökt förvaltningschefen Karolina Samuelsson för en kommentar till förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!