HELA LISTAN: Kändisförfattarna som kommer till Gotland

Bokens dag bjuder på en blandning av olika röster och genrer. Årets författare ger tillsammans en viktig bild av Sverige, genom historien och i samtiden.

Göran Greider har skrivit dokumentärromanen "Nu när man är död - En roman om Cornelis Vreeswijk."

Göran Greider har skrivit dokumentärromanen "Nu när man är död - En roman om Cornelis Vreeswijk."

Foto: Jan-Ake Eriksson

Gotland2024-09-06 05:30

Åtta högaktuella författare kommer till Visby under Bokens dag den 23 oktober för att berätta om sina senaste böcker.

– Det är många viktiga berättelser som kommer här i olika form och som alla är viktiga att ha med sig i samtiden, säger Katarina Petersson, bibliotekarie.

Bokens dag hålls som vanligt i spegelsalen på Clarion hotell i Visby.

– Där får varje författare 20-30 minuter på sig att berätta om sin bok, säger Katarina Petersson som är nöjd med årets gäster.

Här är hela listan:

Göran Greider: ”Nu när man är död - En roman om Cornelis Vreeswijk”

En dokumentärroman djärvt berättad inifrån den gudabenådade visdiktaren som med sin outsiderposition nådde in i svenskhetens mest poetiska men också dunklaste hjärtevrår.

Pascal Engman: ”Ingen”

I den sjunde boken med polisinspektör Vanessa Frank kastas vi in i en berörande och tempofylld värld av gängkriminalitet och internationell människo-och organhandel. 

Grynet Molvig: ”Alla kallar mig Grynet”

Den folkkära skådespelaren och sångerskan har arbetat med legendarer som Hasse & Tage, Povel Ramel och Beppe Wolgers. Om det, uppväxten i efterkrigstidens Norge och skådespelarkarriären berättar Anna Kristin ”Grynet” Molvig i sin självbiografi.

Karolina Ramqvist: ”Den första boken”

Ett starkt men dödsdömt kärleksmöte på Jamaica för över tjugo år sedan. Skildrat från en nutida position med ett fångande och suggestivt språk av en av Sveriges skickligaste författare.

Sven Olov Karlsson: ”Bygdedjuret”

Den flerfaldigt Augustprisnominerade författaren återvänder till sin hembygd i Västmanland. Nu i en mer självbiografisk skildring av uppväxten i en glesbygd som nedmonteras och vägen vidare till ett annat liv med skapande och skrivandet som mål. 

Mian Lodalen: ”Dansaren och demonerna”

Detta är den tredje i en svit av faktabaserade romaner om verkligheten för homosexuella och queera personer under 1900-talet i Sverige. Vi möter Hasse, en begåvad dansare på 1960-talet, i en tid när homosexualitet betraktas som en psykisk störning.

Herman Lindqvist: ”När Sverige var i gungning – frihetstiden i skuggan av det ryska hotet”

Kanske får vi en ny bild av 1700-talets frihetstid med tryckfrihet, vetenskaplig- och kulturell blomning men också en stor påverkan och inblandning från den stora grannen i öster. Ett historiskt perspektiv på ett aktuellt ämne med samtidens säkerhetspolitiskt hotfulla situation i Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!