Höjda publiktak välkomnas – "Stor skillnad på 8 och 50"

I sommar höjs publiktaket för kulturevenemang, meddelade regeringen förra veckan. "Mycket glädjande", säger länsteaterchefen Thomas Sundström.

Foto: Paula Zielinski/Edvin Högdal/arkiv

Gotland2021-05-18 08:05

Det nya regelverket innebär att evenemang får anpassade deltagartak från 1 juni. De är anpassade på så sätt att hänsyn tas till vilken typ av arrangemang det handlar om och var det äger rum. För event som sker inomhus med fri sittplacering gäller fortfarande max åtta-regeln. Men har man anvisade platser höjs gränsen till 50.

undefined
Länsteaterchefen Thomas Sundström ger tummen upp, även om det inte gör så stor skillnad för länsteatern i det korta loppet.

Med andra ord är detta ett besked som landets teaterhus har skäl att hälsa med glädje.

– Det var ett väldigt välkommet besked. Det är stor skillnad på 8 och 50. Och bristen på flexibilitet i restriktionerna har känts lite märklig. Jag menar, att folk har trängts i vissa butiker när vi bara får sitta åtta i en luftig och välventilerad salong, säger Thomas Sundström, chef för Länsteatern på Gotland.

Men i praktiken gör det höjda publiktaket inte så stor skillnad för länsteatern, i alla fall inte i det korta loppet. Vårens satsning "En spricka i spegeln" har spelats färdigt och några offentliga föreställningar blir det inte förrän under hösten.

Ni känner er inte frestade att dra ihop något till sommaren? Nu när ni får spela för en större publik.

– Nej, alltså vi har ju en del verksamhet som inte är offentlig i huset under sommaren. Dansresidens, till exempel. Om vi skulle slänga in en sommarkabaré ovanpå det, det vore nog att utmana ödet och riskera resten av spelåret. Vi vet ju vid det här laget att saker kan ske snabbt i pandemin. Om smittan tar fart igen får vi dra åt igen, och det vill vi inte.

För biograferna, som inte dras med lika långa ledtider i sin planering, lär effekten märkas snabbare. Biostaden Borgen i Visby har haft öppet under pandemin, men läget har varit ansträngt sedan hösten 2020, då publiktaket ändrades från 50 till 8 per visning.

Jennie Häll, biografens platschef, tycker att det anpassade regelverket är ett steg i rätt riktning.

– Vi ser fram emot de nya restriktionerna som tillåter oss att välkomna fler besökare. Vi kommer självklart att fortsätta vara noggranna med rengöring och avstånd för att hålla nere smittorisken, så att våra besökare kan känna sig säkra hos oss, skriver hon i ett sms.

undefined
För Jennie Häll vid Biostaden Borgen innebär det nya regelverket att man får ta in 50 personer i salongen per visning.

För utomhusevenemang gäller följande i sommar: 100 deltagare utan anvisad sittplats, 500 med anvisad sittplats.

Den ursprungliga avsikten var att förändringarna skulle träda i kraft redan 17 maj, men det fick regeringen backa på efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!