Monalisa Sundboms arbetsplats för dagen är Kustateljén i Fårösund, där filmutbildningarna Filmcrew och Story Academy arbetar för fullt med förberedelserna inför inspelningarna av webbserien "Sweet talk".
– Jag håller som bäst på att bekanta mig med ön och filmaktörerna här, säger Monalisa Sundbom.
Vid 41 års ålder är hon nyinflyttad på Gotland. Den 1 december började hon som ansvarig för visningsfrågor på Film på Gotland, ett uppdrag som utökats till en 75-procentig tjänst.
– Film på Gotland har bestämt sig för att satsa mer på visning och spridning, säger Monalisa Sundbom.
Hon påbörjar sitt nya uppdrag under märkliga tider, med stängda biografer och onlinearbete. I dessa pandemitider är en viktig del av hennes arbete att hjälpa och stötta öns 17 biografer och filmstudior fram till den dag livet återgår till det normala. En annan utvecklingsfråga är att leta i arkiven efter gotländska filmer som kan tillgängliggöras digitalt.
– På sikt skulle jag också vilja bidra till att den gotländska publiken har tillgång till kvalitativ film från hela världen.
Jobbet hos Film på Gotland sträcker sig till att börja med till sista juni.
– Jag önskar att jag får vara kvar, men oavsett hoppas jag att jag kan hjälpa till att kratta manegen och identifiera filmutövarnas behov och vad kan vi på Film på Gotland göra för att möta dem.
Filmintresset har Monalisa Sundbom alltid haft. Vissa tidiga filmupplevelser gjorde särskilt starkt intryck.
– Kieślowskis Dekalogen såg jag med min mor på tv när jag var liten. Jag blev helt såld. Det tänker jag har påverkat mig, och Twin Peaks nockade mig – jag var helt besatt.
Intresset ledde till ett eget filmskapande som växte fram under tonåren.
– Efter mediagymnasium fastnade jag för inriktningen mot dokumentärt berättande. I kombination med ett växande samhällsengagemang kom filmen att bli ett verktyg för samhällsförändring av olika slag, i bland annat Mellanöstern och Sydamerika, berättar Monalisa Sundbom.
Hon växte upp i Södermanland, men har de senaste 15 åren bott och arbetat i Malmö med alltifrån kultur- och filmfestivaler, till filmproduktion och på biograf. Hon har även jobbat med kortfilms- och dokumentärfestivalen Nordisk Panorama, som efter att ha flyttat runt mellan de nordiska länderna landade i Malmö 2013.
Film- och kulturbranschen har varit hårt drabbad under pandemin och Monalisa Sundbom började se sig om efter jobb i hela landet.
– Annonsen från Film på Gotland poppade upp och jag sökte, men tänkte att jag kommer ändå inte få det, säger Monalisa Sundbom.
Men det fick hon.
– Jag blev jätteglad.
Gotland lockade av flera skäl.
– Min relation till Gotland är alltifrån Bergman till Pippi och det är en av Sveriges vackraste platser. Jag har väl tänkt att drömmen vore att någon gång få bo på Gotland, om livet såg annorlunda ut, men att det inte kommer att bli så, säger Monalisa Sundbom.
– Det känns lite som att hoppa från tian, jag har ju ett liv på en annan plats.
Fram till i maj bor hon i en bekants sommarboende i Stenkyrka, men hoppas bli kvar i socknen även efter det. Den nya tillvaron ger henne tid att lära känna sin nya hemort både på plats och genom filmen.
– Jag har bott i kollektiva former i nästan 20 år. Nu testar jag att bo ensam. Det är helt underbart, säger Monalisa Sundbom.