I dag är det mer eller mindre självklart att föräldrar med ett annat första språk än svenska ska föra över modersmålet till sina barn. Men att som förälder ge sina barn flera språk är inte så lätt som det kan verka. I den nya podden "Vår flerspråkiga vardag" diskuterar programledarna Hanna Sihlman, själv finskspråkig, och Hanna Paimela Lindberg vardagsproblem för flerspråkiga föräldrar.
– Vi gjorde den för att det inte finns en, skojar Hanna Sihlman först och fortsätter sedan:
– Det pratas mycket om att det är bra för barnen, men inte så mycket om hur vardagen är. Vi vill lyfta de frågorna.
Innan programledarna började jobba med podden träffade de många föräldrar med andra språk än svenska som modersmål för att prata om vad de funderade på och om deras känslor kring flerspråkighet. En del av det som kom fram tas också upp i podden. Till exempel frågan om vad man gör när barnen inte vill prata modersmålet längre. Hur ska man som förälder orka ta tag i det? Andra problem kan vara hur relationen till mor- och farföräldrar blir om de och barnet inte har ett gemensamt språk eller hur det påverkar parrelationen när ens partner inte kan prata med sina svärföräldrar.
– Vi vill bryta föreställningen om att det är en självklarhet att barnen blir flerspråkiga. Föräldrarna får kämpa för det och vi hoppas att ingen ska känna dåligt samvete för att det inte alltid går så bra, säger Hanna Sihlman.
För Hanna Sihlman är det självklart att hennes barn, som är fyra och ett år gamla, ska lära sig finska. Det finska är en stor del av henne och hon vill att de ska kunna prata med hennes syskon, föräldrar och kompisar som inte pratar svenska. Hennes egna största problem i vardagen är att få barnen att prata finska tillbaka, att hon måste översätta bråken med fyraåringen till sin partner och, sist men inte minst, besöken hos föräldrarna.
– Det är tröttsamt när vi åker till Finland och jag måste översätta - det orkar jag inte. Som tur är har min partner och min pappa gemensamma intressen – de går ut och hugger ved, skrattar Hanna Sihlman som nu ser fram emot att podden ska börja sändas.
– Det är jättespännande. Det har varit underbart att få prata om vardagen, ha längre samtal och att få grubbla lite.
Podden "Vår flerspråkiga vardag" börjar publiceras i dag i appen Sveriges Radio Play på både svenska och finska. Totalt blir det tio avsnitt under våren.