40 år i gotländska kulturens tjänst

Fyra decennier i kulturens tjänst är passerade, på lördagen firar kulturföreningen Roxy 40 år. ”Vi är en stark bidragande orsak till ett levande kulturliv på Gotland” säger Örjan Klintberg.

Örjan Klintberg, Lisen Kebbe, Filippa Maurin är alla aktiva inom kulturföreningen Roxy. På lördagen firas 40 år med en jubileumskonsert i Vårdklockans kyrka i Visby.

Örjan Klintberg, Lisen Kebbe, Filippa Maurin är alla aktiva inom kulturföreningen Roxy. På lördagen firas 40 år med en jubileumskonsert i Vårdklockans kyrka i Visby.

Foto: Magnus Ihreskog

Gotland2022-09-02 19:30

Många gånger användes ordet ”kultur” i den ingressen, men varför inte? Varför ens försöka undvika? Själva föreningen, medlemmarna i den, är ju marinerade i sång, musik, dans och teater.

I 40 år, ja, egentligen 41, har föreningen verkat för den mentala hälsan. Startdatum skrivs till 3 september 1981.

I en enkät, nyligen publicerad på kultursidorna, nämnde politiker från samtliga fullmäktigepartier hur viktig just kulturen är för det fria sinnet.

Nåväl. Årligen genomför KF Roxy 70- 100 arrangemang, hälften på egen hand, den andra hälften i samarbete med andra aktörer.

Genom åren varit en framgångsfaktor, fler kockar innebär nämligen inte alltid sämre popsoppa.

För det var med popen, nja, egentligen rocken, det hela en gång började.

Örjan Klintberg har varit med i (nästan) alla år, han hoppade på när föreningen fyllde ett.

– På 70-talet fanns en välmående musikscen i Visby, vilken dog i slutet av decenniet. I slutänden fanns bara Nattugglan i Solhems källare kvar innan det till slut också stängde.

Samtidigt kom nya musikstilar, punk och postpunk. Så dåtidens lokala musikanter tog saken i egna händer.

– I augusti -81 ordnade vi en stor konsert på Paviljongsplan, det var upprinnelsen till Kulturföreningen Förbandelse, som senare blev Roxy.

Bland pionjärerna märks Babben Larsson, Erik Ridderstolpe, Hanna Myhrbäck, Björn Persson och Niklas Sojde. Ur stadgarna: ”…tillvarataga de gotländska musikernas intressen, dvs skapa möjligheter till replokaler och spelningar…”.

Biljardakademin, Kax och Rakitis är band som var aktiva under föreningens första tid.

Och så har det egentligen fortsatt sedan dess, om än på betydligt bredare front. Nu har KF Roxy hela nio verksamhetsgrenar, med Jazzklubben som det kanske tydligaste flaggskeppet.

1986 byttes namn till just Roxy, i samband med att man då flyttade in i den då nedlagda biografen Roxy på Adelsgatan.

Genom en egen lokal - ja, föreningen köpte hela huset - fick man en stark identitet, en dedikerad plats.

– En lokal att fylla med verksamhet, det var värdefullt. Vi tog hit mängder med artister och ungdomar fick arrangera sina egna konserter utan att vi vuxna agerade polis, minns Örjan Klintberg och också Lisen Kebbe, som under många år varit, och är alltjämt, verksam inom Roxy barn.

Fastigheten såldes 1991 och genererade en del pengar som plöjdes ner i verksamheten. Omkring 2010 lämnade man lokalen, där de sedan 80-talet samarbetet med fristående Folkets Bio.

KF Roxy är en ideell förening som bygger på medlemmarnas intresse och idéer. De 40 åren har genererat en ”verktygslåda” av erfarenhet, kunskap och kanaler. Sedan nyligen leds verksamheten av Filippa Maurin, som efterträtt Maria Blom.

– Vi har lite pengar, ett kansli, är ett etablerat namn, vi har marknadsföringskanaler…ett samlat know-how, säger Örjan Klintberg.

Han är stolt, säger han. Stolt över att många artister som i dag nått nationell berömmelse gjort sina första spelningar på Roxys scen.

På ett sätt är det bra att inte ha en egen lokal, då är man friare i samarbete och kan på ett annat sätt nå ut på ön. Samtidigt saknas det. 

– Frågar någon om hockey pekar man på ishallen, men ”var kan man lyssna på musik?”…det finns inget givet svar. Det vore fint med ett scenhus som får vara ett scenhus, där så att säga spåren av en konsert finns kvar i stämning och känsla, säger Örjan Klintberg.

Kulturföreningen

KF Roxy har elva verksamhetsgrenar: Roxy för barn och ungdom, klassisk, Jazzklubben, landsortsgruppen, Roxy folk, Roseland, Singer/songwriter, Klubb Chaos, Jazz på Bageriet, Langska huset, Roxy konstgrupp

Johan Seige är ordförande. Ny verksamhetsledare är Filippa Maurin.

På lördagen firas 40-årsjubileum i Vårdklockans kyrka, det blir konserter i skilda stila från klockan 13 och framåt. Även en kulturpolitisk debatt håll, ledd av journalisten Erik Ridderstolpe som var med om föreningens start.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!