It's now or näver.
Så heter utställningen vid Gotlands konsthantverkare och formgivare (GKF) just nu. Emma Dahlqvist, 34, ligger bakom en utställning där näver står i fokus både som material och som konsthantverk.
– Sedan jag gick ut textilhögskolan har jag fortsatt experimenterat med material. Utställningen är en slags sammanfattning av det jag har gjort sedan dess, säger Emma Dahlqvist.
Björknäver, är ett material som idag oftast eldas till energi, men som historiskt sett varit ett viktigt material med sin vattentäthet och starka textur. I Östersund, där hon bor, har hon bland annat experimenterat med näver som material i träningskläder.
– Tillsammans med en sportdesigner har jag testat hur ett nävermaterial står sig mot ett klassiskt sportmaterial. Faktum är att det släpper igenom väldigt lite vind och är vattenavstötande, säger hon.
Det började med att Emma Dahlqvist utforskade området kring vad som är en textilkvalitet. Hon började använda mer okonventionella tekniker som till exempel laserskärning för att manipulera material. Ur detta föddes arbetet med näver.
– Jag slog ihop mitt intresse för slöjd och fastnade för att arbeta med näver som material, säger hon.
Förutom konsthantverk har hon också givit ut en handbok i näverslöjd där hon kombinerar konsthantverk och traditionell slöjd. Från början var det de estetiska värdena i materialet som intresserade henne, men ju mer hon arbetat, desto mer egenskaper har hon hittat.
– Jag är intresserad av att förvalta kunskap och även utveckla den. För att också kunna förmedla den vidare, säger hon.
Utställningen pågår fram till den 16 oktober i GKF:s lokaler vid Wallers plats i Visby. För Emma Dahlqvist, som är föräldraledig, var det smickrande att bli tillfrågad om att ställa ut.
– Jag blev jätteglad när de hörde av sig, samtidigt finns ett värde för mig att jag får samla och se det jag skapat. Sen är det lite skönt att komma ur sin bubbla i Östersund, säger hon och skrattar.
Hur tror du att näver kan få en ny renässans som material igen?
– Dels att fler hittar olika metoder att arbeta med materialet, dels genom att sprida kunskapen vidare. Det är en sammankoppling av olika kunskaper och nav. Slöjd, produktion och att man kan hitta ett sätt att sammanföra kunskapen.