"Jag är mest nöjd med slutscenen"

Håkan Ossiann kan vinna Guldbagge för visuella effekter. "Andra sidan" kan ta hem fyra priser totalt – och Gotlandskopplingarna är också fler.

Här står filmteamet, med flera gotländska inslag, framför det parhus som är centralt i filmen "Andra sidan".

Här står filmteamet, med flera gotländska inslag, framför det parhus som är centralt i filmen "Andra sidan".

Foto: Hugo Anderson

Gotland2020-12-26 09:00

Alla håller kanske inte med, men "Andra sidan" skulle kunna kallas en gotländsk film. Den är till hundra procent inspelad på ön, Film på Gotland och Visbyföretaget The Line är inkopplade, sponsring kommer delvis från ön och teamet innehåller dessutom ett flertal gotlänningar.

En av dem är Håkan Ossiann – han är den som verkligen har sitt namn på nomineringslistan. Tillsammans med sitt team kan Eskelhemsbon vinna en Guldbagge för Bästa visuella effekter.

– Det är min första nominering. Jag har jobbat med film i 13 år, men mest reklam, så jag har bara vunnit reklampriser tidigare. För ett år sedan bytte jag till studion Dupp, som jobbar mer med långfilmer och serier, berättar han.

"Andra sidan" är en skräckfilm med ett klassiskt upplägg: En familj flyttar in i ett hus, som stått delvis obebott, varefter sonen får en "låtsaskompis". Och så vidare...

Det fanns ingen enorm budget, vilket Håkan Ossiann beskriver som en spännande utmaning för effektmakarna.

– Man fick komma på smarta sätt att göra klippen snygga utifrån förutsättningarna, säger han.

Någon scen du är särskilt nöjd med?

– Kanske slutscenen i så fall. Vi gjorde en så kallad "set extension", så det ser ut som att scenen är inspelad på en stor plats, när allt i själva verket är i en studio.

"Andra sidan" kan i övrigt vinna priser för Bästa mask/smink, Bästa ljud/ljuddesign samt Bästa kostym.

En som gläds åt filmens framgångar är Paola Ciliberto. Hon är enhetschef för Film på Gotland men även ledamot i Gotlands filmfond, som investerat i denna produktion.

– Det är fantastiska nyheter. Vi är skitglada, filmen har gått bra på bio också och sålts till alla möjliga länder, berättar hon.

Paola Ciliberto uppskattar att omkring 10 till 15 gotlänningar varit involverade i framgången, inklusive praktikanter från filmutbildningen i Fårösund. Till det kommer ett antal statister från ön.

Samt själva ön såklart, som inspelningsplats.

Enhetschefen tror att "Andra sidan" och dess framgångar kan ge Gotland en skjuts framåt i dessa sammanhang.

– Det betyder att vi hamnar på filmkartan, nationellt men kanske även internationellt. Vi visar också att det finns kompetens här för att spela in professionell film. Dessutom kan ju fler bli nyfikna på Gotland som plats, framförallt om filmen sprids runt om i världen, säger Paola Ciliberto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!