Jalmelid sjunger gutamål: "Svårare än man kan tro"

Musikalstjärnan Philip Jalmelid sjunger ”Där gullvivan blommar” på gutamål i en nyinspelning. ”En utmaning, mycket svårare än man tror” säger han.

Philip Jalmelid har spelat in Grymlingsklassikern "Där gullvivan blommar" på gutamål. På svartvita bilden framförs den av Bosse Carlgren, Pugh Rogefeldt och Las Jakobsson.

Philip Jalmelid har spelat in Grymlingsklassikern "Där gullvivan blommar" på gutamål. På svartvita bilden framförs den av Bosse Carlgren, Pugh Rogefeldt och Las Jakobsson.

Foto: Malin Stenström/arkiv och GT/arkiv

Gotland2020-10-17 14:34

Det är gotländskan Anna-Karin Gustafsson, sedan länge boende i Skåne, som dragit igång projektet. 

Ursprungstanken var en dokumentärfilm om ”Gullvivan”-sången, men det stannar vid en musikinspelning för hennes nya skivbolag, Akos skeivbolag. Ako, som hon kallas, har för avsikt att framåt ge ut egna och andras sånger med just gutamålet i fokus.

– Det är ett så vackert, häftig och exotiskt språk, det behövs modern musik även på gutamålet, säger hon.

"Där gullvivan blommar" skrevs av Pugh Rogefeldt och Mikael Rickfors och hamnade på gruppen Grymlings första album, utgivet hösten 1990. Bandet tog sitt namn från Grymlings gård i Eksta där Rickfors då bodde.

Grymlings gick hem hos folket men blev rätt illa åtgånget i en del musikpress. Det var tider då hiphop och house-musik gällde bland Stockholms innefolk, och att då komma dragande med gubbrock som luktade koskit ansågs rätt mycket b.

Men låten har levt kvar, inte minst på Gotland där ju Pugh bor sedan sent 80-tal. 

Den fick ännu en skjuts in i det kollektiva gotländska hjärtat sedan nyligen bortgångne Las Jakobsson översatte den till gutamål.

Den spelades sedan in av P4 Gotland 1992 med Las, parhästen i radioprogrammet ”Gutamål”, Bosse Carlgren, och Pugh själv, men har aldrig givits ut offentligt.

Nu är den alltså åter inspelad, förra fredagen stod Philip Jalmelid vid mikrofonen i Sandkvie-studion i Visby.

Jalmelid gick på de röda mattorna i samband med musikalsuccén ”Såsom i himmelen" i Stockholm, men sedan coronan drog undan nämnda matta har han gjort just ingenting.

Och då hinns de lite mer udda projekten med.

– Jag fick frågan att göra det här och tände direkt. Det är en så fin låt, men oerhört svårt att sjunga på gutamål, det kan jag försäkra dig, säger han.

Hans mormor kunde gutamål men Philip själv har aldrig haft språket omkring sig. Han tog en privatlektion hos Tommy och Ingrid Wahlgren för att få till diftongerna och kastade sig sedan in i studion.

Josef Karnebäck och Eric Ronström står för musiken och Micke Lyander har suttit vid Sandkvies spakar. 

Micke är den sammanhållande länken mellan då och nu, det var han som rattade Grymlings-inspelningarna för drygt 30 år sedan.

– Jag hoppas att jag satte sången, säger Philip. Man vill få fram känslan och berättelsen, kombinerat med att det ska vara bra sångmässigt. Än så länge har jag inte hört slutresultatet.

Det är oklart när inspelningen ges ut, kanske till våren, men Anna-Karin är fast besluten om att via sitt "skeivbolag" sprida gutamålet ut i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!