Precis när de tuffaste pandemiåren passerat och besökarna börjar komma tillbaka till museerna blev det klart att Jenny Westfält blir chef för Gotlands museum.
– Jag har arbetat på museet i flera år och de senaste månaderna har jag varit tillförordnad museichef så jag vet ganska väl vad jobbet innebär. Det här är verkligen mitt drömjobb och att få det här jobbet permanent är verkligen jättekul, säger Jenny Westfält när hon möter upp för en intervju i Fornalens entré.
Hon berättar sprudlande om jobbet och konstaterar att förståelsen för kommunikation och dialog samt lagarbete är mycket viktigt för henne. Kanske är det hennes bakgrund som fotbollsspelare som har format hennes behov av det, funderar hon. Och ja, den före detta fotbollsmålvakten från P18 återkommer ständigt till vikten av att bygga laget som ska ta Gotlands museum framåt.
Jenny Westfält har arbetat på Gotlands museum sedan 2009. Hon har jobbat som biträdande museichef och avdelningschef för publik verksamhet och det är ingen slump att hon hamnade här. Redan när hon inledde studierna på Högskolan i slutet av 90-talet, frågade läraren klassen om det redan nu var någon som visste vad drömjobbet var.
– Ja, jag vill gärna jobba på Gotlands museum, svarade den då 21-åriga Jenny Westfält. Hon hade redan provat på att jobba på Fenomenalen, Gotlands science center och trivts bra. Hon trivdes med kombinationen av pedagogik och att få förmedla kunskap via utställningar.
Jenny Westfält tar över en verksamhet som lidit svårt under pandemin men där det finns goda tecken på återhämtning. När man jämför maj och juni i år med samma period 2019, är besökarantalet till och med högre. Detta går stick i stäv med resultatet för majoriteten av Sveriges museer som visar att det är svårt att locka tillbaka besökarna efter pandemin. Men Jenny Westfält är ödmjuk och menar att det inte går att dra några större växlar på enbart ett par månaders statistik.
– Vi har varit Sveriges mest besökta länsmuseum sedan 2014, vilket vi är stolta över. Mitt mål är att vi alltid ska ligga stadigt på topp-10-listan med alla muséer i Sverige, säger hon.
Visionen är att fortsätta vara en stark aktör inom besöksnäring, arbeta aktivt med forskning och kunskapsbyggnad och stötta övriga kulturarvsaktörer på Gotland. Vi vill vara ett museum som alla gotlänningar kan vara stolta över, säger Jenny Westfält.
– Min viktigaste uppgift är just nu att se till att vi jobbar ihop "laget" här på Gotlands museum. Dels har det ju varit en pandemi som har ställt till det men dessutom har det skett en generationsväxling. Därefter ska vi skapa nya strategier, det ser jag fram emot, säger Jenny Westfält som samtidigt betonar att en viktig del i hennes arbete är att arbeta vidare i samma riktning som tidigare och med några a de stora frågor som är aktuella just nu.
Just nu pågår till exempel en viktig utredning kring Gotlands konstmuseums lokaler då klimatet i ordinarie lokalerna inte fungerar för den typen av verksamhet. En ny basutställning förbereds också på Fornsalen. Den första etappen ska presenteras i slutet av 2023.
Jenny Westfälts främsta drivkraft är att göra museet tillgängligt för besökarna.
– Jag älskar att få berätta och förmedla alla historier som finns här på museet och att få våra besökare att bli intresserade och att vilja veta mer, säger Jenny Westfält.