En historisk vintersaga i en svunnen tid. Så beskrivs SVT:s julkalender för 2022 som snart börjar spelas in på Gotland.
I ”Kronprinsen som försvann” får två barn som mot alla odds blir vänner vara med om ett storslaget äventyr. Xavier Canca-Englund spelar kronprins Carl Wilhelm Gyllencrona, 12 år, som blir anklagad för att ha kidnappat sin mamma, drottning Lovisa. Efter att ha flytt slottet träffar han Hilda, spelad av Kerstin Linden. Hon hjälper kronprinsen att gömma sig i staden under falsk identitet medan kampen för att rentvå prinsen och rädda drottningen pågår.
– SVT bjuder på en julkalender som är en historisk vintersaga i en svunnen tid. Kampen står mellan gott och ont, och skuggor lurar i slott och gränder, säger Anna Alandh, tf programchef på SVT Barn, till tidningen Expressen.
Maria Lundqvist gör rollen som Nanni, Hildas farmor, och den som driver det värdshus där kronprinsen gömmer sig. Till inspelningarna, som sker i studio i Stockholm och på Gotland, kommer bland annat skådespelarna Sissela Kyle, Dag Malmberg och Happy Jankell för att tillsammans med gotländska statister spela in julkalendern.
Mattias Grosin, Linn Mannheimer och Isabelle Riddez har skrivit manus och Tord Danielsson, som tidigare bland annat gjort ”Jakten på tidskristallen”, svarar för regin.
GA har vid flera tillfällen rapporterat att SVT och produktionsbolaget Baluba sedan slutet av förra året efterlyst statister för inspelningen av nästa års julkalender.
På sajten statist.se, där man söker flera roller till julkalendern, framgår att inspelningarna kommer att ske på Gotland fram till mars 2022.
Hos Region Gotland finns handlingar från produktionsservicebolaget The Line Gotland som har ansökt om att mellan den 28 februari och 16 mars få använda flera offentliga platser i och utanför Visby för en stor filminspelning. GA har tagit del av dokumenten, men The Line Gotland kan varken bekräfta eller dementera att den ansökan faktiskt rör sig om julkalendern.
Inspelningen som ansökan avser kommer att befinna sig i flera av ruinerna i Visby innerstad samt vid Kapitelhusgården och Kruttornet. Men även platser utanför stadskärnan planeras att användas, som Lummelundagrottorna och Sigsarve strand vid Ihreviken på norra Gotland.
Inspelningen kommer att innebära att vissa gator stängs av för trafik och allmänhet. För vissa scener kommer också rökmaskiner att användas, för att skapa stämning och atmosfär, men inför inspelningarna kommer boende vi de aktuella gatorna att meddelas via lappar i brevlådorna. Scener kommer att filmas såväl dagtid som efter det att mörkret har lagt sig på kvällen.
Ansökan är dock i skrivande stund inte beviljad. GA pratade under onsdagen med Ingela Söderdahl hos Region Gotland som berättar att den handläggs.
– Vi håller på och jobbar med den, men det är inga konstigheter, de kommer få sin ansökan beviljad naturligtvis. Men det är en ganska stor ansökan.