Kloka material tema för årets Skaparfestival

Skaparfestivalen är tillbaka – i digital form. Direktsändningar och förinspelade filmer ska inspirera till att skapa i kloka material.

Årets Skaparfestival blir digital

Årets Skaparfestival blir digital

Foto: arkiv

Gotland2021-03-12 16:05

Skaparfestivalen var ett av de första arrangemangen som tvingades ställa in i fjol. Programmet var klart och gäster inbokade när direktiven om begränsat besökarantal kom.

– Beslutet kom bara någon dag före festivalen. Väldigt snopet men det var helt rätt beslut att ställa in, säger projektledaren Erika Åberg.

Erika Åberg är en av många som under året hänvisats till digitala möten, och så blir det även när årets Skaparfestival arrangeras på lördag.

– Röda Korset, Gotlands folkhögskola och Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerar festivalen arbetar alla med möten, och det är svårt att återskapa digitalt. Men jag hoppas ändå att vi kan skapa stämning och samhörighet, säger Erika Åberg.

Den som vill delta behöver alltså inte åka till Hemse på lördag, där festivalen arrangerats sedan 2014. I stället inhämtar man en länk på Vuxenskolans sajt som ger tillgång till deltagande via Zoom.

– Det blir en fullspäckad dag med direktsändningar från Röda Korset i Visby. Dessutom har vi ett stort program med färdiga filmer, berättar Erika Åberg.

Erika Åberg kommer att leda en rad samtal, bland andra med Ruben Persson som berättar om hur man täljer i färskt och återbrukat trä. Projektet F/ACT Movement, som Vuxenskolan driver på Gotland, kommer att berätta om hur man gör hållbara val när man köper mode. Kläder är även temat för programpunkten Farmors garderob, där Erika Åberg samtalar med Yvonne Bergqvist om kläder från 40-talet och framåt, många hemsydda eller svensktillverkade.

Erika Åberg kommer även att samtala med Anna Lind, som driver Annas Tvåleri i Dalhem och tillverkar tvålar för hand med ekologiska råvaror.

”Fönstervård för den late” är rubriken på ett samtal där byggnadsvårdaren Per Ehn berättar om grunderna i miljövänlig och traditionell fönstervård.

Bland deltagarna finns även länets hemslöjdskonsulenter, föreningarna Svensk Form Gotland och Textil Gotland. Birgitta Nygren berättar om gutefåret och gotländsk ull, och det blir även ett digitalt besök vid ulltvätteriet i Endre.

Från Eskilstuna Folkhögskola kommer representanter att berätta om skolans utbildning där återbrukshantverk och design kombineras med kunskap kring materialflöden och produktion.

– Det som saknas är förstås workshoparna. Vi får ge oss till tåls och vänta tills vi är vaccinerade och glada. Då kan vi följa upp det i kursverksamheten, säger Erika Åberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!