"Kommer ta tid att få igång alla röster igen"

Enligt Folkhälsomyndigheten innebär körsång en ökad risk för smittspridning av covid-19. Det har inneburit att många körer tystnat under pandemin. Och framtiden är fortsatt oviss.

Mats Hallberg har dirigerat Allmänna sången Visby sedan 1995. Han säger att suget efter att få börja sjunga tillsammans igen är stort.

Mats Hallberg har dirigerat Allmänna sången Visby sedan 1995. Han säger att suget efter att få börja sjunga tillsammans igen är stort.

Foto: Edvin Högdal

Gotland2021-08-26 08:10

Att sjunga får salivdroppar att spridas med större kraft. Körsång kan därför innebära en ökad smittspridning, särskilt om man står inomhus under en längre tid, menar Folkhälsomyndigheten.   

Pandemin har slagit hårt mot körerna. Vissa har försökt hålla i gång på nätet, andra har övat i mindre grupper, men flertalet har tagit en väldigt lång paus som det kan bli svårt att komma tillbaka från.

– Att sjunga i kör är väldigt mycket färskvara. Ju längre man håller upp desto svårare blir det att komma igång igen. Det kommer att ta tid i uppstarten att få igång alla dessa röster igen. Det är inte bara att ta vid där vi slutade precis, säger Mats Hallberg som dirigerar Allmänna sången i Visby och är ordförande i Gotlands körförbund.

Mats Hallberg berättar att Allmänna sången hade sitt sista rep i november inför advent. Sen tog det stopp och några nya direktiv från Folkhälsomyndigheten rörande körsång har man inte fått. Myndigheternas rekommendationer från i våras är att man endast ska delta om man är helt symtomfri, hålla minst två meters avstånd, begränsa sångtiden, helst sjunga utomhus och om inte det går – använda rymliga lokaler med god ventilation. Om ett tillfälle bedöms vara osäkert bör verksamhetsansvarig överväga att ställa in aktiviteten.

Hur enskilda körer ska agera kan inte Gotlands körförbund bestämma, säger Mats Hallberg. Det är upp till varje verksamhet att besluta om utifrån sina möjligheter. Men han hade verkligen önskat uppdaterade direktiv från Folkhälsomyndigheten.

– Det har inte hänt någonting. Föreningen Sveriges körledare har ställt ett antal frågor till Folkhälsomyndigheten, men föreningen har inte fått något svar. Det är frustrerande, men vi får väl utgå från att det är samma läge som i våras.

Sveriges körförbund uppgav tidigare i år att man tappat cirka 10 procent av sina medlemmar. Hur pandemin kommer att påverka körlivet på Gotland återstår att se. Klart är att det inte är helt enkla ställningstaganden som vilar på körledarna. 

– När det finns sådana här risker vill man ju inte göra ett felsteg och ha det på sitt samvete att man startar för tidigt och att folk blir dåliga. Många är vaccinerade, men hur ska vi då göra om det är körmedlemmar som inte är vaccinerade. Ska de inte få vara med? Det blir väldigt svåra ställningstaganden, säger Mats Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!