Korven – från fulkäk till finmat

Intresset för mathantverk och korv i synnerhet är stort. Skribenten Jan Scherman har rest land och rike runt i korvens tecken, bland annat har han varit hos familjen Hermansson i Gothem.

Petter Bendelin tillverkar hantverkskorv i Gotlands korvfabrik som ligger i gamla sockerbruket i Roma.

Petter Bendelin tillverkar hantverkskorv i Gotlands korvfabrik som ligger i gamla sockerbruket i Roma.

Foto: Per Leino

Gotland2020-10-09 19:52

"Inför hotet om klimatkollaps har närsamhällets fördelar börjat tas till nåder och åter blivit inne. Där spelar korven en viktig roll genom det starka behovet av att ta tillvara allt som ett slaktat djur kan erbjuda." Så skriver Jan Scherman i inledningen till sin nya bok Den svenska korvresan. Han har rest land och rike runt och ätit korv och han har bland annat besökt Jessica och Fredrik Hermansson på Botvalde gård i Gothem. 

– Jan Scherman är korvfanatiker. Han fick äta vår korv hos en gemensam bekant och sen ringde han oss samma dag, säger Jessica Hermansson.

Jessica och Fredrik Hermansson driver en KRAV-certifierad gård med mjölk- och köttproduktion. I gårdsbutiken finns grönsaker, kött och egentillverkad korv av olika slag.

I år har de sålt mer korv än någonsin.

– Allting går bra, det har varit helt makalöst. Jag tror att folk har lagt mycket pengar på mat i år, säger Jessica Hermansson. 

På Botvalde gård har de tillverkat korv i många år. Det startade när barnen var små och Jessica Hermansson läste på innehållsförteckningen på fabrikskorven och såg alla e-nummer och tillsatser. Eftersom hon inte ville ge det till sina barn började hon göra egen korv.

– Att göra korv är ett smart sätt att ta tillvara på allt. Mathantverkskorv är väldigt transparent, det är inte så mycket mer än kött och kryddor. Vi säljer allting fryst och har inget svinn.

På vallen bakom den stora lösdriften betar gårdens 65 mjölkkor. Korna är i första hand just mjölkkor.

– Folk som kommer hit tror att det alltid ska finnas kött, men det gör det inte. Kött är inte en oändlig resurs. Vi slaktar inte för att det är tomt i frysen utan främst för att djuren inte passar som mjölkkor, säger Jessica Hermansson. 

Tillsammans med fem andra bönder driver hon ett hantverkshus som ett kooperativ och har en livsmedelsvagn som de håller öppen i Vitviken. Där säljer de bland annat lokal mat från Gothem. 

– Det är så jäkla roligt när man har duktiga människor runt sig, säger hon. 

En som inte är med i Jan Schermans korvbok är Petter Bendelin som i somras startade Gotlands korvfabrik i gamla sockerbruket i Roma. Kanske saknas det ett kapitel i boken eller så är han för ny inom hantverket för att vara omnämnd. Men Petter Bendelin är glad ändå. Han berättar att han har släppt allting annat i år, utom familjen, för att göra korv. 

Förutom att stoppa korv har han även startat Gotlands korvklubb. Klubben har nu runt 400 medlemmar.

– Det är folk jag har runt omkring mig och stammisar, de får specialerbjudanden i klubben, säger han. 

Han menar att korven är på väg uppåt.

 – Korven började bli trendig för tio år sedan men fick aldrig riktigt fäste, nu kommer den tillbaka, säger han. 

Petter Bendelins korvar har namn som "purple rain", "blueberry maple bacon sauer" och "fänkålsdröm".

Han är inte rädd för att blanda i grönsaker och rotfrukter i korvsmeten och gör även vegankorvar, något som han kallar för växtchark.

– Jag ser korv som en hel maträtt som sätts ihop. Purple rain, till exempel, innehåller 20 procent rödbeta och 80 procent kött. Jag vill ha en intensiv betsmak, säger han. 

Han tror att framtidens korvar kommer att kompletteras med växter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!