Unos avtryck finns överallt i samhället

Varje dag landar han i brevlådan, åtminstone hos dig som läser papperstidningen. Uno von Corswant skapade GT:s logotype och den nyligen bortgångne kreatören finns överallt i det gotländska samhället.

Uno von Corswant avled den 24 februari, men hans verk lever kvar i det gotländska samhället i form av mängder av logotyper. Även i Västervik, där han hade flera av sina kunder.

Uno von Corswant avled den 24 februari, men hans verk lever kvar i det gotländska samhället i form av mängder av logotyper. Även i Västervik, där han hade flera av sina kunder.

Foto: Lars Bäckman

Gotland2022-03-12 13:00

Torsdagen den 24 februari avled konstnären och reklamaren Uno von Corswant.

1973 startade han Gotlands första reklambyrå Bild&Reklam, vilken han drev till 2015, men fortsatte ändå arbeta med grafisk design fram till sin död. Merparten av tiden i ”Blå station”, den gamla järnvägsstationen i Visby, platsen för goda idéer.

Men trots att han nu är borta finns spåren av hans idérikedom och konstnärskap överallt i det gotländska samhället.

undefined
Uno von Corswant avled den 24 februari, men hans verk lever kvar i det gotländska samhället i form av mängder av logotyper. Även i Västervik, där han hade flera av sina kunder.

Mest framträdande är så klart Destination Gotland-loggan, de båda pilarna som varje dag stävar ut över havet.

Den togs fram av Uno von Corswant och hans gäng under 1996-97 inför rederiets övertagande av Gotlandstrafiken 1998.

Per-Erling Evensen var vid tiden marknads- och produktchef:

– Namnet ”Destination Gotland” hade vi tagit fram på kontoret. Ett lite udda namn för ett rederi, men tanken var att vi, båtresan, var en del av den destination resenärerna valt.

undefined
Liv, framåtrörelse och samhörighet var ledorden när Destination Gotlands logotyp skapades.

Bild&Reklam fick uppdraget att skapa en logotyp, baserat på de underliggande krafterna, samt att rörelse och färdriktning framåt fanns i logotypen.

När de båda pilarna sedan presenterades, kändes det att det var rätt?

– Absolut. Det fanns några alternativ, men i pilarna fanns det vi står för. Det röda och vita har också en förankring i såväl Rederi AB Gotlands färger som den gotländska flaggen, säger Per-Erling Evensen.

undefined
"Varannan vatten" är varumärkesskyddad och skapat av Uno von Corswant tillsammans med Region Gotlands dåvarande hälsostrateg Håkan Jonsson.

En annan klassisk logga och slogan som Uno von Corswant har stor del i är ”Varannan vatten”.

Åren efter millennieskiftet innebar stökiga somrar med mycket fylla på ön. Något behövde göras, tyckte såväl kommunen som polis och krögare. Kommunen, senare Region Gotland, var genom alla år en trogen kund.

Nåväl, folkhälsostrateg Håkan Jonsson hade en idé och kopplades samman med von Corswant som förädlade den.

Sommaren 2004 lanserades kampanjen, överallt samma budskap – i tidningar, på lyktstolpar, campingplatser, krogar och på färjornas monitorer.

Med tiden har orden nått ut över hela Sverige och varumärket är skyddat hos Patent- och registreringsverket.

I samma anda gjorde han grafiska designen för kampanjen ”Underbara ungdomar” tillsammans med polisen och skolan.

undefined
Triss-logon från 1986 blev ett genombrott för Uno von Corswant och byrån Bild & Reklam.

Andra tunga logotyper som finns i vardagen är Trisslotten, lanserades 1986. Uno von Corswant hade, som alla andra, lämnat ett förslag anonymt.

Penninglotteriet, som det då hette, gillade vad de såg, varvid fem tunga reklambyråer i Stockholm fick nobben.

– Det var stort, en liten byrå på Gotland mor de ”malliga” stockholmsbyråerna, sade Uno von Corswant i boken ”Handeln på Gotland”.

Senare gjorde han många jobb åt Svenska Spel.

Han gillade att göra just logotyper, några fler som dagligen omger oss är Arriba, FC Gute, Stora Gåsemora, Hansahälsan, Kvinnohälsan på Visborg, Snicken, Guteglass och loggan för Visby TK och dess rackethall. Bland många andra.

undefined
Uno von Corswant och hans gäng som skapade denna Gotlands-logga.

Efter pensionen fortsatte Uno att arbeta som vanligt. Enda skillnaden var att han slutade ta betalt.

Bland annat var han då en av grundarna av Gotland Art Week. 2017 var Tobbe Stuhre projektledare och kom att utveckla en nära vänskap:

– Han tog de jobb han tyckte var kul men fakturerade inte en enda krona. Han redigerade böcker, gjorde logotyper och tryckoriginal. Han belöning då var att se glädjen hos en nöjd ”kund”.

undefined
Uno von Corswant och Tobbe Stuhre arbetade tillsammans under Art Week.

Uno von Corswant, som på 60-talet lirade pop i Main Street Runners, var också en passionerad jazzdiggare och hjälpte de senaste 20 åren Jazzklubben på skilda sätt, som att designa deras programbok.

– Varje år, när vi visade upp den och riktade ett tack till honom inför publiken, blev han generad. Han verkade mer än han ville synas, säger Jazzklubbens Örjan Klintberg.

undefined

Det mest iögonfallande i stadsbilden är kanske skulpturparken intill ”Blå stationen" vilken ägs av von Corswant. 

Idén hade han och hustrun Marita Enekvist haft i många år, men gjorde 2016 slag i saken. Våren därpå invigdes parken med verk införskaffade här och var, som en liten oas intill tunga trafikleder vid Söderrondellen.

Varför? För att de hade möjlighet.

undefined
Skulpturparken intill gamla järnvägsstationen i Visby är anlagd av Uno von Corswant och hustrun Marita Enekvist. Konstverken har de hittat lite varstans och transporterat till den lilla oasen intill tunga trafikleder.

Men hur var det då med GT-loggan? Jo, den kom till när Gotlänningen och Gotlands Folkblad 1983 slog sig samman i en gemensam tidning.

– Det var Rune Jacobsson (då chefredaktör) som höll i det där, säger Birgitta Andersson, tidigare mångårig medarbetare på redaktionen. Hur det var med själva loggan minns jag faktiskt inte.

Och med det svaret får vi låta oss nöja. Uno von Corswants design är det dock, varje morgon i din låda.

undefined
Gotland Tidningars logotype är skapad av Uno von Corswant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!