Krisstöd till öns biografer: "Glada för det vi får"

Biograferna tampas med coronarestriktioner, tomma salonger, uppskjutna premiärer och konkurrens från streamingtjänster. Nu har öns biografer fått ytterligare en omgång statligt krisstöd.

Biostaden Borgen i Visby har öppet, men med stora begränsningar på antalet sittplatser i salongerna.

Biostaden Borgen i Visby har öppet, men med stora begränsningar på antalet sittplatser i salongerna.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2021-02-22 08:03

Under pandemin har bänkraderna i landets biografer gapat tomma. De flesta biografer har varit stängda, och många av de mindre biograferna på landsbygden håller fortsatt stängt. Biostaden Borgen i Visby har öppet men med kraftigt begränsade antal platser och avstånd mellan biogästerna. Svenska Filminstitutet har i tre omgångar fördelat krisstöd till landets biografer. Under den senaste omgången fördelades drygt 70 miljoner kronor.

Flera föreningar på Gotland har tagit del av stöden, exempelvis Folkets bio, Slite biografförening, föreningen Hemsegården och Klinte bygdegårdsförening.

– Vi är jätteglada för det vi får, säger Marita Holmberg, ordförande i Klinte bygdegårdsförening.

Föreningen fick nu senast stöd på omkring 8 600 kronor. Summan baseras på biointäkterna under år 2019. Under 2020 kunde de bara visa en bråkdel av de filmer de gör ett normalt år.

– Jag tror att vi visade elva filmer totalt under 2020. Ett vanligt år visar vi kanske 35 olika filmer, säger Marita Holmberg.

Hon berättar att de hann visa några innan pandemin kom till Gotland i mars, och sedan någon i september då smittspridningen var lägre. I övrigt har verksamheten legat nere.

– I september var det inte så välbesökt, och det finns väldigt få nya filmer eftersom alla premiärer flyttas fram.

För det är inte bara uteblivna besökare som ställer till det för biograferna. Vissa filmproduktioner har fått skjuta upp inspelningen på grund av pandemin, och stora premiärer skjuts på framtiden. Dessutom väljer en del att släppa sina filmer till streamingtjänster och vi kan titta hemifrån vardagsrummet istället för i biosalongen.

Detta har gjort att biografer försöker hitta nya lösningar. Svenska bio, där Biostaden Borgen i Visby ingår, erbjuder allmänheten att hyra hela salonger för slutna sällskap för att exempelvis titta på senaste biofilmerna eller för att spela spel med biografens ljudsystem och bioduk som spelskärm.

Trots det tuffa året tror Marita Holmberg att bion och föreningen i Klintehamn kommer att klara sig.

– Vi har inte någon plan för något annat i alla fall. Det är bara att sitta lugnt i båten och vänta, vi har ingen planering framåt alls eftersom man inte vet när och om det här tar slut. Vi väntar också på att det ska komma nya filmer som är värda för oss att ta hem och visa, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!