Valet 2022
Saga Carlgren är oppositionsråd inom Region Gotland och ledamot av såväl regionfullmäktige som regionstyrelsen. Här berättar hon att hon helst läser pappersböcker, men att det ändå blir mest i ljudform.
Nämn en stark kulturupplevelse.
– En teater sent på kvällen en medeltidsvecka i sent 90-tal. Magi och skräck, överjordiskt med ljussättning, eld och musik. Jag är rätt säker på att Towan Obrador var inblandad och ett gäng barn från gycklargruppen PAX. Jag var helt knockad.
Vad ligger på din ”att läsa”-hög när den här intervjun görs?
– ”Återstoden av dagen” av Kazuo Ishiguro. ”My Brilliant Friend” av Elena Ferrante finns i ljudboksappen. Och en massa barnböcker, som ”Vi smular, vi härmar en gök” av Lina Ekdahl och Emma Hanquist.
Nämn en ung och lovande kulturskapare du gillar.
– Amanda Ginsburg. Hennes jazz på svenska är egentligen för ljuv för min smak men texterna skaver så mycket att jag inte kan sluta lyssna.
Vad inom kulturgenren får dig att skratta?
– Jag är ganska lättroad men inte alltid av komedier. Sara Parkman tolkade Billie Eillish i "På spåret" med en hysterisk version av "Bad Guy". Jag kunde inte sluta fnissa åt den svenska texten.
Vilken fiktiv figur identifierar du dig med?
– "Madicken" kanske. Hon är rättrådig och vill rätta till orättvisor och gör det ganska bra men är samtidigt mänsklig och gör ofta dumheter. Kanske för att hon tror att allt är möjligt.
Vilka kulturformer förekom i ditt barndomshem?
– Framförallt musik. Mamma ledde musiklekis runt om på Gotland och pappa spelade, och spelar, trummor i band. Mina äldre bröder jobbade hårt med min musikaliska fostran och jag fick allt från Meshuggah och Sade till min stora favorit Billie Holiday. Som tonåring flyttade jag och pianot ut i brygghuset. Där kunde jag spela och sjunga så mycket jag ville.
Har pandemin fört med sig något gott för kulturlivet och i så fall vad?
– Kanske har vi förstått hur viktig kulturen är i en alltför ensam vardag. Men jag är bekymrad över dess negativa effekter på alla de kulturutövare som tvingades pausa eller lägga ned sina projekt för att försörja sig på annat. Här krävs politiska insatser.
Vilket kulturområde förtjänar större uppmärksamhet?
– Spel. Det finns så många fantastiska berättelser som du bara kan ta del av fullt ut genom spelmediet och många konstnärer inom både bildkonst, berättarkonst och musik krävs för ett riktigt bra spel.
Vilken kulturpersonlighet har varit viktigast för Gotland?
– I modern tid Josefin och Marie Nilsson. Genom såväl Ainbusk som sina andra projekt har de varit viktiga för att både ge röst åt och skildra något som många känner igen sig i, som gotländskt.
När du kommer hem efter en slitig dag, med vilken form av kultur varvar du ner?
– Jag lyssnar på ljudbok eller sitter en liten stund vid pianot om jag är ensam. Annars gärna tv med familjen.
Vilken är din värsta kulturupplevelse?
– Säkert någon jag själv deltog i.
Vilken är den första skiva du köpte för egna pengar?
– Kula Shakers "K" med "Hush" som bonussingel.
Vad var, när intervjun görs, det senaste i kulturväg du gick på?
– Miss Li med flera på Kneippbyn. Men sommarens stora upplevelse var musikens Gothia cup ”Side by side” i Göteborg. Jag fick följa med dottern och en av Kulturskolans körer när de i fyra dagar sjöng tillsammans med musiker och sångare från hela världen.
Hur ofta tar du del av den gotländska kulturfloran?
– Alldeles för sällan. Det blir inte mycket tid över vid sidan av familjen och politiken men både maken, som spelar musik, och barnen bidrar till att jag ibland kommer iväg.
Föredrar du ljud- eller pappersböcker – och varför?
– Papper. När man lyssnar är det någon annan som filtrerar texten och då blir det inte samma sak. I praktiken blir det ändå väldigt mycket ljudbok.
Hur många strömningstjänster och tidningar prenumererar du på?
– Oj! För många tror jag. Cirka tio om vi räknar alla i hushållet.
Vilken lokal kulturarvspolitik vill du och ditt parti driva?
– En av de viktigaste traditionerna att bevara och utveckla är demokratin, som jag vill påstå är en del av kulturarvet. I demokratisk anda skulle vi också vilja att kulturarvet i stort hanterades. Exempelvis genom att på olika sätt tillgängliggöra viktiga miljöer eller föremål för fler. Om man istället för att fortsätta sälja fastigheter som sedan blir hotell eller liknande stärkte allmännyttans ägande i innerstaden och skapade fler hyresrätter skulle världsarvet bli mer av ett tillgängligt levande världsarv.
Hur aktivt, och på vilket sätt, skulle du säga att ditt parti är inom kulturen?
– Många vänsterpartister är aktiva inom kulturen vilket vi har nytta av för att kunna driva på och lägga förslag. Vi har en egen kör som heter ”Röd kör" och när vi arrangerar evenemang är kulturinslag en självklarhet.
På vilket sätt är kulturen viktig för samhället i stort?
– Fri konst och kultur är ett av grundfundamenten för samhället. Vi behöver uppröras och få våra cirklar rubbade. Vi behöver skönhet, fulhet, feeling och fantasi att samlas kring. Den fria konsten är hotfull för alla auktoritära ledare och därför vill sådana som Hitler och Putin kväva och styra den.
Det finns ingen kultur- och fritidsnämnd på Gotland, på vilket sätt har det blivit bättre sedan en kultur- och fritidsberedning sorterades in under RS?
– Det var ett misstag att lägga ned den. Det behövs folkvalda som har tid att fördjupa sig i frågorna, den tiden finns inte idag. Vi har tillsammans med övriga rödgröna partier lämnat in en motion om att återstarta nämnden.