Kulturplan 2021-2024 pekar ut riktningar och innehåller önskemål inom öns kultursfär. En plan som nu går ut på allmän remiss.
Generellt sett mår Gotlands kulturliv gott. Varje gotlänning är i snitt medlem i en ideell förening. Inom kultursektorn finns cirka 250 föreningar/organisationer. På landsbygden finns sjuttiotalet hembygdsföreningar och ett sextiotal bygdegårdsföreningar. Det finns cirka ettusen aktiva företag inom de kreativa näringarna och ett sextiotal mindre museer.
Ett problemämne som dock återkommer i planen är lokalbristen i Visby, inte minst för något större produktioner. Ett scenkonsthus har länge varit ett önskemål men här konstateras att något sådant inte är aktuellt under den aktuella perioden.
– Det är ett konstaterande. Vi har inte fått politiskt mandat att jobba för ett scenkonsthus, snarare signaler att det inte kommer att finnas några pengar. Och den signalen kom redan innan coronakrisen, framhåller kulturchefen Björn Ahlsén.
– Däremot ser jag att det ligger i vårt uppdrag att vara på hugget och bevaka det som kan komma upp. Som inre hamnen och Östercentrum där det finns exploateringsplaner.
I det framtida hamnområdet ser Björn Ahlsén en inritad byggnad som skulle kunna innehålla såväl universitetsaula som konserthus.
– Det finns i pipen tanken på ett samarbete mellan musiken och akademien. För Östercentrum finns ett synopsis, en utvecklingsplan där det skulle kunna rymmas lokaler för kultur, manegen är krattad.
Björn Ahlsén konstaterar att svaret på vem som ska betala är en gemensam satsning från det privata och det kommunala.
Ett designcentrum, en arena för slöjd, form och designprodukter är ett förslag i planen. Här är Björn Ahlsén betydligt tveksammare.
– Vi måste tro att det går men det finns inga konkreta planer. Det finns ingen pipe där, det måste vara en aktör som driver frågan.
Så var det med Kulturrum menar han. Det invigdes ju nyligen och har givit plats åt ett flertal kulturutövare inom skilda områden.
– Vi var några stycken som trodde på idén.
Själv ser han en annan lokalbrist, just nu omdebatterad i GA:s spalter, som den mest akuta i dagsläget.
– Vi har ingen arena för bildkonst, samtidskonst. Det är ett stort problem och där måste det till en lösning.
Arbetet med planen inleddes våren 2019. Under hösten genomfördes ett stort antal dialogmöten. Innehållet har sedan utarbetats under vintern och efter remissrundan ska den godkännas i fullmäktige i november.
Den för kulturområdet så förödande och planeringsförsvårande coronakrisen återkommer i vårt samtal. Men den nämns överhuvudtaget inte i kulturplanen. Något som är ett medvetet ställningstagande.
– Något län har förlängt sin gamla plan. Vi frågade politikerna om vi skulle ställa in men de sa att "vi kör vidare". Vi har också enligt Kulturrådets regelverk möjlighet att varje år justera planen.
Björn Ahlsén ser också att det är psykologiskt viktigt att inte vara för framtidsnegativ.
– Det är viktigt att inte skriva fram en krisplan. Planen ska andas tillförsikt och att vi vill någonting. Sen får vi se när det finns möjligheter att göra någonting.
Yttranden om kulturplanen ska vara inne senast den 18 juni.
– Vi får se vad det finns för klokt att hämta där.
I vecka 27 sätter sig Björn Ahlsén i ett möte med politikerna.
– Efter det får jag sitta i sommar och justera i planen.