Kulturrum ser fram emot bättre tider

Utåt har Gotlands kulturrum inte synts så mycket, men i husen sjuder det av liv. "Coronan har inte tagit död på oss" försäkrar Christian Hoffman.

Invigningen (lilla bilden) ägde rum innan pandemin slog till och det ännu var okej att trängas. Nu inväntar ordföranden Linnea Grimstedt och kassören Christian Hoffman en tid då det åter blir möjligt att locka besökare till Gotlands kulturrum.

Invigningen (lilla bilden) ägde rum innan pandemin slog till och det ännu var okej att trängas. Nu inväntar ordföranden Linnea Grimstedt och kassören Christian Hoffman en tid då det åter blir möjligt att locka besökare till Gotlands kulturrum.

Foto: Per Leino/Malin Stenström

Gotland2021-01-22 10:49

Ett år har gått sedan den storslagna invigningen i gamla kulturskolans lokaler. Då var det ännu tillåtet att trängas och mängder av intresserade kom för att se öns nya kulturcentrum. För 2020 var kalendern fulltecknad med arrangemang som skulle locka besökare till Specksrum, och uthyrning under Almedalsveckan skulle ge värdefulla inkomster. Så kom pandemin och det mesta ställdes in. 

Så, hur står det till med Gotlands kulturrum?

När GA gläntar på dörren hörs pianomusik från ett av rummen intill entrén. Det är El Perro del Mar (Sarah Assbring) som övar. Ner för trappan kommer Karin Kickan Holmberg, som hyr ett rum på tredje våningen och har en massa projekt på gång. Manus som kanske blir en tv-serie, en bok och något till Unga Roma. Dessutom håller hon, tillsammans med Jessica Lundeberg och Ann Helling, på med ett verk som med bland annat poetry slam och animationer ska spegla pandemin.

Rummet intill Kickans kontor delar fotograferna Stig Hammarstedt och Roland Hejdström, och i nästa rum har arkeologerna vid Arendus sitt kontor. Förutom fotografer och arkeologer finns det konstnärer, musiker och ljudtekniker, ett mediabolag, en keramiker och författare i husen vid Specksrum.

Sammanlagt är det nästan 20 hyresgäster. De flesta är enmansföretag. Störst är Segerberg Media med fem anställda. Film på Gotland är fyra.

På väg till våningen under möter vi Daniel Rosenfeldt, trots det svenskklingande namnet en engelsk trollkarl. Han har drabbats hårt av pandemin, med över 200 inställda föreställningar. Nu ägnar han tiden åt att repetera nya trick, bland annat inför en brittisk talangtävling. 

I en liten studio sitter Seamus Deivert och mixar en låt med gotländska musiker. Han flyttade in direkt när kulturrum öppnade.

– Jag var med i föreningen redan före starten och det är verkligen superskönt att det här blev av, säger han.

Trots att ingenting blev som det var tänkt tycker Seamus Deivert att första året varit bra. Gotlands kulturrum drivs av en ekonomisk förening, och kassören Christian Hoffman konstaterar att även om de flesta hyresgästerna haft ett kämpigt år så är de flesta kvar.

– Det är stabilt, säger han men tillägger att det fortfarande finns gott om lediga utrymmen.

Ett problem är att huset är byggt som skola med stora salar. Många av de som vill hyra behöver bara mindre utrymmen.

Gotlands kulturrum har hunnit knyta kontakter med kulturföreningen Roxy, Tonsättarskolan, Gotlandsmusiken och studieförbundet Bilda. Det råder ingen brist på idéer och projekt.

– Jag tycker att vi har etablerat oss som en plats för kulturskapande. Pandemin har inte tagit död på oss. På ett sätt har det inte varit helt dumt att få en lugn start, men vi har varit lite för osynliga, tycker Christian Hoffman.

I december fick Gotlands kulturrum 450 000 kronor i bidrag från Kulturrådet. Nyligen höll styrelsen ett möte för att diskutera vad föreningen ska satsa på.

– Pengarna räcker inte till allt, och vi har många förslag. Ett är att utrusta La Scala-salen för scenkonst, ett annat att skaffa bättre konferensutrustning. Hittills har vi klarat oss med lånade saker, säger Christian Hoffman.

När det gäller publika arrangemang är Gotlands kulturrum hänvisade till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi hoppas ändå att vi ska kunna göra något utomhus och använda gården för det, säger Christian Hoffman.

Gotlands kulturrum

Planer fanns sedan 2015 att kulturskolans lokaler skulle bli ett kulturcentrum. Ekonomiska föreningen Gotlands kulturrum startade 2017. 

Lokalerna rustades upp för 11,5 miljoner kronor 2019. Föreningen hyr dem av regionen. Årshyran är 1,8 miljoner kronor. Föreningen hyr i sin tur ut lokaler till sina medlemmar.

Styrelsen består av ordförande Linnea Grimstedt, sekreterare Unn Dahlman, kassör Christian Hoffman, samt ledamöterna Stig Hammarstedt, Mikael Mellqvist, Jens Friiis Hansen och Mikael Wate.

Karta: Gotlands Kulturrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!