kultursnack
Duettdags igen för Clara Klingenström. Senast spelade hon in låten ”Jag vill inte ha dig tillbaka” med Lancelot Hedman, den här gången är Oscar Zia duettpartner.
På fredagen släpps den på strömningsplattformarna och på lördagen premiärspelas deras samarbete ”Kan nått fint få hända sen” i ”Tillsammans för världens barn” i SVT.
På lördagen blir det stor Springsteen-fest på Wisby strand. Det är ett kompisgäng med Robin Warnquist och Anders Eriksson i spetsen som hyllar Bruce Springsteens låtskatt. Eriksson har rösten, Bruce-rosslet, och sjunger alla låtar, 20 till antalet.
– Han har väl spelat in 400 låtar ungefär och då har vi valt 20, från första skivan till sista, har Robin Waernquist tidigare sagt till Helagotland.
Här är tre av dem: hitlåtarna ”Born to run”, ”Thunder road” och ”The river”.
Robin och Anders berättar att när de turnerade med barnprogramledaren och artisten Mojje, en tid boende på Gotland, spelades Springsteen-musik i bilen 97 procent av tiden. Kanske skulle de någon gång sätta ihop ett bra gäng och spela hans låtar, funderade de.
Och här är de nu, The Promised Band med massor av folk på scen. Även André Kristiansson, Roger Gustafsson, Ludvig Ohlin, Mikael Bäck, Mårten Britse, Johan Axelsson och Emelie Molinder.
På söndagseftermiddagen står gutamålet i fokus i Othems bygdegård. Det är Roland Olsson som håller liv i gutarnas språk genom att ha översatt nutida relativt nutida dängor till just gutamål.
Härligt tryck kan det bli i låtar av giganter som Beatles och Abba. Med sig på scen har han Adam Alvermark och Johan Carlgren.
Eller varför inte denna version av ”Axel Öman”: ”Dei va´en gangg en sjöman me myssu leit pa skyns, han haitede Kall´ Öman, hadd förut odle hyns”.
Filmen ”This world is not my own” har Sverige-premiär på Folkets bio i helgen, den är skapad av gotlänningen Petter Ringbom, sedan drygt 20 år bosatt i New York. Detta har tidigare berättats i Kultursnack. Nytt är dock att den även visas på Folkets Bio i Visby på måndag, 9 oktober.
– Vi gör en ”sista minuten”-visning i Visby inte minst för att vi är tre gotlänningar som varit engagerade i produktionen. Och så får jag chansen att komma till Gotland om än bara för ett dygn, berättar Petter Ringbom just före avresan till Sverige.
Han själv har stått för regin, Sigfrid Söderbergs bolag har sått för animationerna och Markus Waltå har varit svensk samproducent.
Filmen, en hybriddokumentär, handlar om slavdottern Nellie Mae Rowe som blev självlärd konstnär. Via henne speglas den amerikanska segregationen och rasismen men också medborgarrättsrörelsen i 1900-talets Atlanta.
Jazzklubb på Munken kommande torsdag, 12 oktober. Då kommer EP's Trailerpark med Eric Palmqwist i spetsen. Bandet som nu är tillbaka efter att ha legat i träda i hela åtta år.
Men så träffades medlemmarna förutsättningslöst, bland dem också trummisen Jesper Jonsson från Hejnum, kände att energin kommit tillbaka och i mars släpptes albumet ”Once when we were birds”.
– Ska bli otroligt kul, vi är i toppform, säger Palmqwist.
Kulturföreningn Roxys konstgrupp har för närvarande sitt popup-galleri på Almedalsbiblioteket. Till och med 15 oktober går det att se Asta Karkallienes, Yelena Khalilovas och Henrik Kroghs konst.
Det går för övrigt att se utställningar både här och där, kolla evenemangstipset på Gotland Just nu.
...och som vanligt händer det mycket mer än så, hurra för det!