49 år med sex halvtaffliga musiker blir nu bok. När det gotländska bandet Smaklösa sammanfattar karriären är det ett både roligt och underhållande grepp om öns kulturliv som de bjuder på.
– Det är roligt att få sammanfatta alla åren. Rätt som det är har vi glömt bort alltihop. Nu kan man ta fram boken och se vilka vi var, säger Pelle Sundberg, sångare och frontfigur i bandet.
Smaklösa berättar om sitt första framträdande på musikkaféet i Visby 1973, och om mängder av andra spelningar på ofta helt galna och oväntade platser. Ett kapitel ägnas åt den gamla Essomacken i Västergarn, som i stort sett bara hölls ihop av färgen på väggarna, när de den 11 juli 2009 öppnade som museum. Då stod bandet på taket och spelade i strålande solsken.
När det däremot regnar kor kan ett paraply komma väl till pass. I juli 1984 råkade ett av bandets då unga fans, 17-åriga gotländskan Anna, hamna under samma paraply som Stockholmaren Peter på en spelning vid legendariska nöjesplatsen Murgrönan i Visby. I boken berättar de hur åskan gick och hur resten är historia. I dag driver paret Brennwald musteri i Dalhem.
– Det är så klart jätteroligt och det finns fler exempel som hittat sina män på någon spelning, säger Pelle Sundberg om hur bandet bidragit till den gotländska befolkningsutvecklingen.
I ett stort antal bilder kan läsaren följa de unga spolingarnas väg, via Sista hoppets bänk på Södertorg, till män. Medan andra stora band gjorde musikvideos valde de att satsa på smalare produktioner för diaprojektorer. Boken bjuder på ett axplock av världens enda kända rockdiabilder, bland annat en i stort format uppdragen Ulf Grönhagen i fagra kvinnokläder.
– Om man tycker att det är för mycket att läsa all text kan man i alla fall titta på bilderna eller fördjupa sig i olika avsnitt, säger Pelle Sundberg.
Den som trots allt läser boken förstår att bandmedlemmarna under alla år haft både roligt själva, men också interagerat och glatt sig över fansens kommentarer. En kvinna berättar bland annat hur hon under en långt utdragen och plågsam förlossning på BB spelade samma kassettband i 20 timmar:
– De få gånger barnmorskan vågade sig in i rummet såg hon alltmer förskräckt ut, skriver mamman.
Ett annat av bandets stora fans är astronomen Claes-Ingvar Lagerkvist, med sommarhus i Martebo. När han var med och upptäckte en ny asteroid fick den namnet som låter som ett vin på Systembolaget: 7545 Smaklösa. ”Vår egen asteroid färdas med en hastighet av 19,80 kilometer per sekund, men enligt vad Claes-Ingvar försäkrat oss finns det ingen risk att den ska ramla ner och slå någon i huvudet”, skriver bandet.
– Att få en sådan uppkallad efter sig är roligt, men det finns väldigt många andra asteroider också, säger Pelle Sundberg blygsamt.
För att sammanfatta sin brokiga historia ”i oväsendets tjänst” har det krävts en folklivsforskare. Ulf Palmenfelt hade bandets skivor och det är han som har intervjuat dem och andra, till den text som nu finns i bibeln om ett av landets i särklass mest udda musikfenomen.
– Att få någon utomstående med ett annat perspektiv än musiken har varit bra. Vi har själva varit förvånade över att publiken har kommit och varit intresserade, säger Pelle Sundberg.
Den 11 november ska boken finnas i handeln. Bandet har också fått förfrågningar om nya spelningar.
– Inget är klart, men vi hoppas spela i flera år till, säger han.