Nyutgåva
Strandfolk och fiskelägen på Gotland
Carin Häglund & Tommy Söderlund
Eddy förlag, 2022
För befolkningen på en ö är havet ständigt närvarande. Genom alla tider. Handelsfartygen som gav Gotland och Visby sitt uppsving på medeltiden. Vartefter blev fisket en allt viktigare näring, ofta kombinerat med jordbruk. Husbehovsfisket har varit en del av helheten. Fiskelägen växte upp utefter kusten med sina små bodar. Historiskt har det funnits runt 200 fiskelägen längs Gotlands 800 kilometer kust. Man kan också gå bakåt till vikingatid då man känner till ett 60-tal hamnar med närhet till nutida fiskelägen, till exempel Närs hamn, Brissund, Skälsö och Lickershamn. I gången tid har gårdarna ofta ägt mark ned till havet och därmed haft tillgång till fiske som en viktig binäring. En bit in på 1900-talet tilltog ett yrkesfiske. Tillgången på fisk var riklig. Vartefter utvecklades flera fiskelägen till fiskehamnar. I flera fall har de byggts ut och blivit lanthamn. Som mest fanns på 1970-talet 220 yrkesfiskare på Gotland.
Successivt har de blivit färre. Idag ett fåtal. Det känns ledsamt eftersom det beror på de jättelika trålarna utifrån som hänsynslöst drar upp allt som rör sig i Östersjön. Lägg därtill föroreningar från de nio staterna som omger Östersjön. Hur har detta kunnat fortgå? Trots att de lokala fiskarna sett det med blotta ögat och larmat. Vi hör ofta hur viktigt det är med lokalproducerat. Det gäller ju också fisken. Men ändå har man med öppna ögon sett hur tillgången minskat. Eller har man blundat? Dock finns det idag ungdomar som vill satsa på fisket, så nog finns det hopp.
Nu kommer en diger bok om fiskenäringen på Gotland – Strandfolk och fiskelägen på Gotland. En återutgivning av den som Carin Häglund och Tommy Söderlund sammanställde efter en uppskattad reportageserie i GT om 40-talet fiskelägen 1990/91. Carin skrev inkännande och Tommy fotograferade mästerligt. Boken har sålt slut två gånger, nu är det tredje gången gillt. Man har jobbat lite extra med denna utgåva där Christer Jonson står för layout. Det gör denna tjocka bok (368 sidor) lättillgänglig och trivsam att ta del av. Ta bara omslagsbilden av fiskarparet Ruben och Alice Nordin i Sysne. Det är något speciellt med den bilden. Strandfolk, strävsamhet, närhet, glädje.
Läs och reflektera över tidens gång.