Tävlingsreglerna är lite speciella när landets skickligaste kockar gör upp om denna utmärkelse: Tävlingen hålls utomhus i Västerbotten, oavsett väder, och rätterna måste tillagas på stormkök.
– Jag hade hört om tidigare tävlingar när det var upp emot 25 minusgrader, så jag var lite skraj i förväg. I år hade vi plusgrader, men det var inte så varmt och skönt att stå där ute ändå, berättade Luqaz Ottosson för P4 Gotland på väg hem från finalen.
Luqaz Ottosson driver den uppburna krogen Rot i Norrlanda. Han har vid flera tillfällen kvalificerat sig till finalen i Årets kock, senast i september. Då blev det en fjärdeplats för gotlänningen.
Men under helgens tävling i Västerbotten gick det alltså bättre. Kämpa för förstapriset fick han dock.
– Det regnade, vilket innebär att varenda droppe kyler ner pannan. Jag löste det genom att lägga kastrullen över. På så sätt höll jag regnet borta, och så blev det som en liten ugn som höll värmen, säger kocken till P4 Gotland.
Tävlingsledningens val av huvudråvara ledde också till vissa besvär, berättar han för radionkanalen.
– Huvudråvaran var ren, antingen innanlår eller rostbiff. Jag tog rostbiffen, men lätt var det inte. Nu har jag bott länge på Gotland, så det var inte i går jag tillagade ren direkt.
Årets stormkock arrangeras av Tärnaby Fjällhotell tillsammans med matgrossisten Menigo och stormkökstillverkaren Trangia.