Bokstart har funnits på Gotland i fyra år. Det främsta målet med projektet har varit att främja små barns språkutveckling genom att få fler vårdnadshavare att läsa tillsammans med barnen. 245 familjer, både från Visby och landsbygden, har deltagit. De har fått böcker och ett par hembesök av en bibliotekarie som gett dem tips om hur de kan läsa med barnen redan från när de är några månader gamla.
– Det har varit jätteroligt att träffa familjerna och att få visa hur roligt barnen tycker att det är att titta i böcker tillsammans med sina vuxna och att man kan ha så kul med en bok. Det blir nästan en lek när man läser med någon som är så liten, säger Rose-Marie Larsson Cedendahl, som numera är samordnare för Bokstart men som tidigare jobbat mycket direkt med familjerna.
Nu ska verksamheten permanentas och alla familjer som väntar sitt första barn kommer att få frågan om de vill vara med.
– Det är så bra. Det är så bra att det läggs resurser på något som faktiskt gör skillnad för gotländska familjer och barn, säger Rose-Marie Larsson Cedendahl.
Bokstart är ett samarbete mellan flera av regionens verksamheter som alla på sitt sätt jobbar med barns språkutveckling; förskolan, barnhälsovården och biblioteken. Fördelen med samarbetet är att alla nu har ett gemensamt budskap de kan föra vidare inom sina respektive områden. Vid åttamånaderskontrollen kan till exempel barnhälsovården passa på att prata om hur viktigt det är att läsa med barnen. I flera förskolor finns "kapprumsbibliotek" där föräldrarna enkelt kan låna med sig böcker hem.
– Man ska höra om det i alla verksamheter, säger Cecilia Herdenstam, biblioteksutvecklare på Länsbiblioteket.
Hon menar att projektet har varit lyckat och hennes slutsats får stöd av Annika Hillbom, forskare och lärare vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet. Hon har forskat kring effekterna av Bokstart och frågat både vårdnadshavare och medarbetare om hur de har upplevt projektet.
– Projektet är mycket uppskattat av de flesta. Vårdnadshavarna är mycket entusiastiska och glada över hembesöken och att de fått veta hur de kan läsa med sina barn. De har insett hur viktigt det är att läsa med barnen och en del av dem säger att de har börja läsa mer själva, säger Annika Hillbom.