Vi befinner oss i vad som kommer att fungera som navet för årets digitala medeltidsvecka. I Gamla apoteket, ett välbevarat stenhus från 1200-talet, finns numera en toppmodern tv-studio. Härifrån kommer arrangörerna, med programledarna Susanne de Paulis och Björn Sundberg i spetsen, att sköta sändningarna.
– Nästan allt kommer att sändas live. Känslan av att titta på något som sker i detta nu är så mycket större än att titta i efterhand, säger Susanne de Paulis, projektledare på Medeltidsveckan.
Precis som vanligt kretsar Medeltidsveckan kring år 1361, då Valdemar Atterdag invaderade ön. Och precis som vanligt invigs veckan med traditionsenlig kransnedläggning vid Korsbetningen. Men detta år, utan publik. Susanne de Paulis understryker att de i år inte kommer att arrangera några som helst fysiska aktiviteter.
– Allt kommer att ske digitalt. Vi kommer sända 24 timmar om dygnet i åtta dagar. Det öppnar för möjligheten att visa upp delar av Medeltidsveckan som besökare normalt sett inte får se. I årets enda tornerspel – på en magisk plats som jag inte vill avslöja – kommer detaljer bli mer synliga när ett filmteam följer de medverkande. Det ser jag fram emot, säger Susanne de Paulis.
Vanligtvis lockar Medeltidsveckan runt 40 000 besökare. I år hoppas man kunna nå en betydligt större och bredare publik.
– Lägg till en nolla på vårt normala besökarantal så är vi uppe i så många som vi hoppas att vi kommer nå i år. Intresset för medeltiden finns ju även utanför Gotland och Sverige. En del av innehållet kommer därför vara på engelska.
Medeltidsveckan bjuder vanligtvis på 600 programpunkter. I år är antalet 100. Reportage, konserter, teaterföreställningar och auktioner är exempel på arrangemang som ingår i programmet. Det är tack vare samarbetspartners och sponsorer som den digitala veckan är möjlig att genomföra.
– I år förlorar vi i princip alla intäktsmöjligheter från besökare. Vi är glada om vi får in en tiondel av vår normala omsättning. Årets programpunkter kommer att finnas tillgängliga gratis för alla, via livesändningar på Youtube.
Susanne de Paulis ser ett orosmoment inför den digitala satsningen:
– Om det blir strömavbrott. I övrigt är vi vana vid oförutsedda händelser under Medeltidsveckan. Just nu känns ingenting omöjligt, säger Susanne de Paulis.