I slutet av förra året utlyste regionen 30 särskilda uppdrag à 30 000 kronor. Man riktade sig till professionella kulturskapare inom bild och form, musik, scenkonst, litteratur, serier, film, spel, slöjd, konsthantverk, småskalig design eller kulturarv. Att ha F-skatt och vara mantalsskriven på Gotland var ett krav. Av 130 ansökningar som uppfyllde kraven valdes 35 uppdrag. 18 kvinnor och 17 män beviljades stöd.
Öns kulturarbetare har drabbats hårdare av pandemin än kollegorna på fastlandet. I förhållande till folkmängden har Gotland fler konstnärligt verksamma, vilket ökar behovet av stöd under pandemin. Regionstyrelsen kommer därför att göra en liknande satsning även i år.
Utlysningen omfattar en miljon kronor.
– Regionstyrelsen fattar beslut den 24 mars. Efter det kommer vi att göra ett utskick. Förra gången var vi ganska strikta med antal som fick stöd och summan. Kanske är vi lite friare den här gången, säger Madeleine Nilsson som är kulturutvecklare vid Region Gotland.
De som beviljades stöd förra året ska redovisa sina projekt nu i vår. De som kommer i fråga i år ska redovisa sina arbeten efter sommaren. När alla är klara kommer det att finnas en mängd kulturprojekt som på något sätt ska presenteras.
– Vi har diskuterat att ge ut en tryckt bilaga, eller ordna en kulturfestival någon gång i september eller oktober, säger Madeleine Nilsson.
För att ordna den presentationen kommer kulturarvskonsulenternas budget att förstärkas med 250 000 kronor.
Regionen kommer även att satsa 1,25 miljoner kronor för att kulturen ska kunna genomföra smittsäkra arrangemang. Det handlar om att ge möjlighet att hitta ändamålsenliga lokaler, samt att hjälpa kulturutövare med digitala lösningar.
– För många har det blivit har det blivit mycket dyrare att genomföra arrangemang. De kan behöva andra lokaler, och att göra arrangemangen helt digitala kan göra dem dyrare, säger Madeleine Nilsson.
De ovan nämnda stöden gäller fria kulturutövare. Länsinstitutionerna (Gotlands Museum, Gotlandsmusiken och Länsteatern) har också haft det svårt under pandemin. Institutionerna har aviserat underskott i år, och kan räkna med statligt stöd. Kulturrådet räknar med att kunna betala ut ett nytt krisstöd avsett före sommaren. När beslutet om det statliga stödet är fattat kommer Region Gotland att avgöra om det även behövs ett lokalt stöd.