Först kom föreställningen om Amira sedan boken

Den gotländska författaren Staffan Cederborg skrev dramat om Amira för Länsteatern. Nu kommer berättelsen om hennes jakt på en pappa i bokform, en historia som skiljer sig från den på scenen.

Humor och allvar blandas i historien om Amira som letar efter sin far, men hamnar på ett skepp i Karibien i Staffan Cederborgs senaste roman.

Humor och allvar blandas i historien om Amira som letar efter sin far, men hamnar på ett skepp i Karibien i Staffan Cederborgs senaste roman.

Foto: Stig Hammarstedt

Gotland2022-02-02 11:05

Samarbetet mellan Staffan Cederborg och länsteatern för att nå ut till en yngre publik började 2018 med föreställningen "Hjärnpunka". När teaterchefen Thomas Sundström hörde av sig igen till Staffan Cederborg var idén vag men med en fast stomme.

– Amira var elva år och skulle komma till Karibien. Jag vände och vred på det i ett år innan jag började skriva, säger Staffan Cederborg och berättar hur han då hade kommit på idén som han ville skulle vara både originell och spännande.

I dramats inledning faller Amira flera meter, och slår huvudet så hårt att hon svimmar och försvinner in i en annan värld. På länsteaterns scen hette föreställningen "Amira och demonerna" men när nu boken kommer har den namnet "Mitt bisarra liv som död".

undefined
"Amira och demonerna" skrevs av Staffan Cederborg och spelades på Länsteatern, med Andreas Nilsson i rollen som den minst sagt färgstarka kaptenen på fartyget. Nu finns hela historien i bokform, vilken skiljer sig markant från teaterversionen.

Tanken var att boken skulle ges ut samtidigt som föreställningen hade premiär, men så blev det inte. Hur berättelsen om Amira skildras, skiljer sig också åt mellan de olika konstformerna.

– Boken är för nio till tolv år, föreställningen var för högstadiet och gymnasiet. Min tanke är att normalisera ADHD och diagnoser inom autismsektorn. Det är så folk är, men boken handlar absolut inte om det, säger Staffan Cederborg och berättar om den andra röda tråden.

Centralt, och det som leder Amira till Karibien, är jakten på hennes far. När hon slagit huvudet befinner hon sig plötsligt på ett fartyg, med en halvgalen och synnerligen färgstark kapten. Staffan Cederborg berättar att boken får ett lyckligt slut och menar att det i slutänden kanske spelar mindre roll om en förälder är saknad – så länge det finns andra i ungdomars liv som kan ta den rollen. 

– Det är någonting som många barn upplever, en frånvarande förälder, säger han.

undefined
Staffan Cederborg är aktuell med sin sjätte roman. Att skriva för ungdomar är något han trivs med. Att dessutom få kombinera författarskapet med att vara lärare ger honom mycket tillbaka, menar han.

Boken om Amira är Staffan Cederborgs sjätte roman. Han skriver just nu på en postapokalyptisk fantasyroman i tre delar och älskar att skriva för unga.

– Det är en spännande ålder där det händer mycket i ens identitet. Det är blodigt allvar och kniven i hjärtat, allt betyder så mycket och det tycker jag är intressant, säger han om de starka känslor han trivs med att vrida och vända på.

undefined
Staffan Cederborg är aktuell med sin sjätte roman. Att skriva för ungdomar är något han trivs med. Att dessutom få kombinera författarskapet med att vara lärare ger honom mycket tillbaka, menar han.

Staffan Cederborg arbetar också som lärare på skrivarlinjen på Gotlands folkhögskola i Fårösund, ett jobb där han själv får utvecklas.

– Det är fantastiskt! Alla elever har olika ingångar, röster och språk. Man lär sig hela tiden och blir aldrig fullärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!