Najlierap gör upp med mäns machokultur

Najlierap, eller Gustav Veström som han egentligen heter har släppt sin första EP. På "Vem har sagt att män inte gråter" gör han upp med mäns machokultur och rättfärdigar den moderna mannen.

Gustav Veström med artistnamnet Najlierap släppte sin första EP den 22 april.

Gustav Veström med artistnamnet Najlierap släppte sin första EP den 22 april.

Foto: Privat

Gotland2020-04-30 12:22

Gotlänningen Gustav Veström, med artistnamnet Najlierap har hunnit fylla 25 år och arbetar till vardags inom hemtjänsten på Gotland. Nyligen släppte han sin första EP med titlen: Vem har sagt att män inte gråter. Där uppmärksammar han män med en känsligare sida. Män som inte passar inte i den vanliga modellen, som han själv beskriver det. 

Musik har alltid var en del av Gustav Veströms liv. Han växte upp med en pappa som spelade trummor och var jazzmusiker så musiken har alltid funnits nära till hands. Vid 13 års ålder började Gustav att rappa, utan att egentligen veta någonting om det. 

– Jag skrek väl mest ut någonting. För mig handlade det om att få utlopp för mina känslor och sen har det fortsatt sedan dess, säger han. 

Vem har sagt att män inte gråter är ett koncept som Gustav Veström velat skriva om tidigare. Idén är att skapa något som är utlämnande och själsligt på samma gång. 

– Det är en dyster EP. Men det måste den också vara för jag vill att den ska hjälpa andra män att också öppna upp sig och våga visa sina känslor. Jag vill förmedla att det är okej för alla att gråta, säger han och fortsätter: 

– Man behöver inte vara hård för att anses vara en man. Jag tycker inte att vårt kön säger något om vem vi är. Det räcker med att vi alla är människor, säger han.

Att våga visa känslor och få vara den man vem man vill är något som Gustav själv fått kämpa med att bli accepterad för. Som ung blev han mobbad för sin känslighet och att han inte kunde leva upp till de normer som samhället konstruerat.  

– Jag var för känslig tyckte de andra och jag blev kallad för bög och sådana grejer. För om man visade känslor så var man en tjej enligt de andra killarna, säger Gustav Veström. 

EP:n består av totalt av fem spår som alla behandlar ämnet att våga visa känslor, oavsett vilket kön man tillhör. Andreas Ohlsson, AndeBeatz1 har producerat alla spår utom det sista, My Enemie som UptightBeats producerat. Najlierap gästas även på flera spår av rapparen Balooo. 

Det finns en allvarsam ton som hela tiden är närvarande på EP:n Vem har sagt att män inte gråter. Textrader som ”måste sluta fly mannen, alla söker efter sinnesfrid, alla är på flykt i våra liv” från låten Intro och ”måste få andas, finns det någon pausknapp, ångesten dansar” från låten Andas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!