Mordutredning i klostermiljö i Cedervalls nya

Förafattaren Marianne Cedervall är aktuell med en ny deckare, den andra i serien om prästen Samuel Williams – som går i kloster.

Marianne Cedervall skickar ut böcker i det före detta kapellet i Ala.

Marianne Cedervall skickar ut böcker i det före detta kapellet i Ala.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-11-09 19:05

Den gotlandsfödde prästdottern Marianne Cedervall kom i dagarna ut med sin trettonde bok, "Fri från skulden". Det är den andra boken med prästen Samuel Williams i centrum. Historien börjar när prästen just gått i mål i stafettvasan då han kallas till ett hus där det bor tre kvinnor: en är död, en väldigt sjuk och en är helt i från sig.

– Det visar sig senare att dödsfallet inte var naturligt. Spåren leder till det kloster dit Samuel Williams har åkt på retreat för att komma underfund med hur hans tilltrasslade liv ska se ut. Han blir indragen i härvan och får stanna på klostret och luska lite, berättar Marianne Cedervall, som väntar med spänning på hur den nyutgivna boken ska tas emot av läsarna. 

Den första boken om Samuel Williams slutade med en riktig cliffhanger i form av en moralisk svårighet för prästen. Det ställde till det lite för Marianne Cedervall eftersom hon först inte hade en aning om hur hon skulle lösa prästens dilemma. Men med lite hjälp av engagerade vänner kom hon vidare och kunde skriva boken som släpptes i slutet av oktober.

– Det känns väldigt roligt, jag tycker så mycket om att skriva om den här deckarprällen, säger Marianne Cedervall, som delar sin tid mellan hemmet i Västerås och det före detta missionshuset i Ala.

Skriver gör hon på båda ställena men hon tycker att det är lite lättare att koncentrera sig när hon är i stan.

– När jag sitter i kapellet tänker jag på saker som jag behöver göra i mitt hus. 

Inför skrivandet av "Fri från skulden" har Marianne Cedervall behövt göra lite research, bland annat om kloster. 

– Även om jag har varit på besök i ett kloster så har jag aldrig varit på en sådan här retreat som Samuel är på, så jag har fått läsa på lite i en bok om kloster. Men det är mest kul att lära sig lite nytt.

Att skriva om en präst ger Marianne Cedervall tillgång till en miljö som hon i egenskap av prästdotter känner väl, men som kanske inte alla är bekanta med.

– Det är en spännande miljö med mycket traditioner och symboler. Det är häftigt att få tillgång till den och att få lägga in ett litet lik i anslutning till miljön, skrattar Marianne Cedervall.

Nu arbetar hon för fullt på nästa bok som blir ytterligare en i serien om radarparet på Gotland, Anki och Tryggve.

– Den handlar om att Anki och hennes kompisar ordnar en långritt längs kusten och då inträffar ett mord...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!