Ny gotländsk synth, Riedel-konsert och återförening

Fredag innebär som oftast nya låtsläpp. Det blir också en hyllning av Georg Riedel och hans musikskatt liksom en nyskriven teaterpjäs i Klintehamn.

Loreen har givit ut nytt, Gotlandsmusikens Big Band spelar Georg Riedel-musik, Claes Holmgren spelar orgel i När och John Forslund från Väskinde kommer ut som The Cell.

Loreen har givit ut nytt, Gotlandsmusikens Big Band spelar Georg Riedel-musik, Claes Holmgren spelar orgel i När och John Forslund från Väskinde kommer ut som The Cell.

Foto: Pressbild, Bengan Zettergren, Tobias Wallström och Jessica Gow

Gotland2023-10-20 13:30

kultursnack

Gotländskt musiksläpp blir det på fredagen då ny synthmusik ser dagens ljus, nej ljud. Det är exilgotlänningen John Forslund som med sitt alias The Cell ger ut "Neon Soundscapes", ett sci-fi-doftade dystopiskt album. John bor i dag i Göteborg där han bland annat arbetar som musikproducent men växte upp i Väskinde där han slog på sitt trumset dag och natt.

undefined
The Cell kallar sig John Forslund, bördig från Väskinde, på sitt synthiga och dystopiska albumsläpp.

Kusinerna Gabriel Bergman Lahovary och Jacob Lahovary Olsson i bandet We Ahr ger på fredagen ut en ny låt, "Simple Mistakes" om en relation som gått i kvav. Det är indie-sound med tuggummi-refräng och uppföljaren till Pugh-covern "Nattmara" som gavs ut i somras.

undefined
Gabriel Bergman Lahovary och Jacob Lahovary Olsson, kusinerna som bildar We Ahr.

På lördagen spelas pjäsen "Slaget" på Rondo i Klintehamn i Sudrets teaterförenings regi. Två bröder. Ben, den yngre, söker lyckan i storstaden. Magnus, den äldre, stannar hemma och jobbar i pappans motorcykelverkstad. I samband med pappans begravning möts bröderna åter; Ben i skräddarsydd kostym, och Magnus med läderjacka. Kontrasterna kunde inte vara större och konflikten är oundviklig.

Pjäsen av nyskriven av hyllade dramatikern Anders Lustgarten i regi av Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef. På scenen syns Johannes Wanselow, Hans Christian Thulin och Rachel Ann Willer. Willer gick scengymnasiet i Visby för omkring tio år sedan tillsammans med bland andra gotländsk skådespelaren Nora Ericsson.

Musik av mångfaldigt prisbelönte jazzbasisten Georg Riedel, stockholmare men också hårt knuten till Lansa på Fårö, blir det på Wisby Strand på lördagskvällen. Det lär bli sväng med Gotlandsmusikens Big Band och gotlandsbördige jazzgitarristen Andreas Pettersson, säkert lite Astrid Lindgren- toner, det är ju Georg Riedel som skrivit melodin till exempelvis "Idas sommarvisa" och "Lille katt" från "Emil i Lönneberga".

undefined
Georg Riedel må leva i Stockholm men har en stor del av sitt hjärta vid Lansa på Fårö.

Organisten Claes Holmgren har återvänt till Gotland efter tre och ett halvt år i Gävle. Varför inte fira det med en konsert? Jodå, på lördagskvällen blir det musik i Lau kyrka där ett tiotal av hans verk med text av Tua Forsström, liksom en hel del annan musik, framförs av vokalisten Dalia Munck och Claes Holmgren själv.

undefined
Organisten Claes Holmgren är åter på Gotland och ger konsert i Lau kyrka.

Sverige mot Danmark, nej inte i fotboll utan i ord och ton och där det heller inte gäller att vinna, kanske mer att spela oavgjort. Klubb Kattegatt – sånger över sundet är rubriken på en föreställning med fyra artister: Danska violinisten och sångerskan Anne Eltard, Søren Krogh kommer med gitarr och mandolin, vispoeten Gunnar Källström från Göteborg och Gotlands egen sångare och musiker Annika Fehling.

Tre stopp blir det på miniturnén där sånger framförs som de skrivit tillsammans: Burgsviks krog torsdag 26 oktober, Visby Börs på fredagen och Dalhems bygdegård på lördagen 28 oktober.

Förra veckan gav Eurovision-vinnaren Loreen, flitigt sedd i Rute, ut singeln "Is it love", hennes första låtsläpp sedan "Tattoo" som tog Europa med storm. 7 november bär det ut på Europa-turné, en spelning i Stockholm är planerad, på Cirkus den 23 november.

undefined
Loreen har givit ut sin första låt sedan Eurovision-segern i våras. Den heter "Is it love".

I november ger sig även en annan gigant ut på vägarna. Det är gotlänningen Anders Osborne, sedan länga stationerad i New Orleans. Under två månader gör han och hans band 19 gig på den amerikanska kontinenten. Men redan på lördagen är det konsert, i Charlotte, North Carolina, om du har vägarna förbi.

undefined
Anders Osborne växte upp i Visby men bor sedan länge i New Orleans, november-december väntar ännu en turné för hans del.

I veckan blev det också officiellt att de tre kvarvarande ainbuskarna återförenas under namnet Ainbusk x3. Det är Annelie Roswall, Bittis Jakobsson och Marie Nilsson Lind som gör sju julkonserter runt om i landet, med start i Visby domkyrka 26 november. Ainbusks fjärde medlem Josefin Nilsson avled 2016.

...och mer än så händer förstås alltid. Hurra!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!