Sedan Naturum öppnade för säsongen i april i år så har halva lokalen varit avstängd för ombyggnad. Och det har målats, skruvats och finjusterats in i det sista. Men i lördags kunde Naturums föreståndare Laila Asterhag, tillsammans med Suderprofilen Sören Larsson, förklara den nya utställningen öppnad inför en liten corona-anpassad besöksskara.
– Äntligen! Utbrister Laila Asterhag precis efter invigningen.
I den nya utställningen Raukarnas hemlighet kommer besökaren redan i entrén att få dyka ner i det mer än 400 miljoner år gamla tropiska havet: Silurhavet. En röst berättar för oss att byggnaden som vi står i skulle ha varit täckt av vatten på den tiden. Det var varmt och ganska grunt och här trängdes en mängd spännande djur som tagghudingar, bläckfiskar och havsskorpioner bland koraller och musslor. När dessa djur dog singlade de ner till botten. Under miljoner år pressades bottenslammet ihop och blev hårt – kalksten. Gotland bildades och har liksom alla andra landmassor flyttat på sig. I Gotlands fall, cirka två centimeter per år, över halva jordklotet.
– Jag tycker att vi på ett mycket tydligare och mer pedagogiskt sätt kan förklara hur Gotland bildades vid ekvatorn i den nya utställningen, säger Laila Asterhag.
När besökaren har tagit sig ur det tropiska Silurhavet får de, i ett nytt rum, veta mer om Gotlands geologi och kalkstenens gåtor. Via en film på en skärm kan man bland annat följa Gotlands förflyttning över världskartan. Dessutom avslöjas hur condonterna – små ål-liknande djur med sylvassa tänder, kan ha sett ut. Eftersom djuret inte hade något skelett är det endast tänderna som finns kvar och hittas i kalkstenarna.
Efter geologirummet är det dags att dyka ner under havsytan igen.
– I en ny monter presenterar vi livet i Östersjön, allt från alger till fåglar. Vi har lagt mycket fokus på att visa hur det ser ut under havsytan. Det är ju inte något som så många får uppleva annars, säger Laila Asterhag.
Allt är inte nytt i Naturum. Den trogne stamgästen kommer att känna igen mycket i de delar som är kvar i den gamla utställningen. Här har endast mindre justeringar gjorts. Bland annat har nya filmer tillförts.
– Vi gör också en förändring på vår hemsida så att det finns möjlighet att med hjälp av QR-koder läsa och lyssna på utställningarna via sin mobiltelefon – på såväl engelska, svenska som tyska, avslutar Laila Asterhag.