Sommarlovet är slut, i veckan började ett nytt läsår för de gotländska grundskole- och gymnasieeleverna. För majoriteten av den arbetande befolkningen har också semestertider bytts mot jobbvardag. Så varför inte använda den stundande hösten till att bilda dig lite?
Too cool for school? Knappast! Too old for school, möjligen, men det duger inte heller som ursäkt. Må vara att det var förra millenniet som du vrålade "School's out forever" från studentflaket, eller bodde i studentkorridor och festade loss på nudlar och bolagets billigaste burköl.
Kanske kunde du kalla dig cineast på den tiden då "Pulp fiction" var det coolaste som hänt på vita duken sedan Stanley Kubricks spejsade rymdodyssé "2001". Eller att du djupdök i boktravarna vid tiden då Ulf Lundell gick i taket över Karolina Ramqvists publicering av hans brev till henne i "Fittstim".
Det var då. Det håller helt enkelt inte att leva på gamla meriter. Om du på senare år använt din tumme mer än hjärnan och sociala medier numera står för din främsta kulturella bildning, kan det vara hög tid att förkovra dig lite. Bildning måste både underhållas och uppdateras.
En bra mjukstart, om du inte redan har gjort det, är att lyssna ikapp på årets sommarprat. Några av dessa är garanterade snackisar och i bästa fall bidrar de med lite ny allmänbildning eller nördkunskap.
Sommarpratarnas ibland något överraskande låtval ger dig en chans att återupptäcka gamla bortglömda favoriter eller till och med att vidga dina musikaliska vyer.
Att läsa en stund på kvällen, i stället för att slösurfa bort en halvtimme i sängen, är en god vana som dessutom lär bidra till bättre sömn. Blanda spännande nyutgivning med klassikerna du aldrig läste, så kan du både verka à jour och briljera med lite litteraturhistoria. Vågar du dig bortom pockettoppen kan hända att du dessutom kan lägga till något nytt ord eller uttryck till vokabulären – sitter lika bra som en ny festblåsa på nästa bjudning.
Varför inte öva lite på språkkunskaperna genom att läsa på engelska, franska, spanska eller tyska? Vad smäller högre än att få skryta om att du läst på originalspråk?
Lite uppdatering i SO-ämnena; geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap, sitter aldrig fel i det sociala livet. Utbudet av böcker, filmer, tv-serier och poddar som skildrar spännande platser, fokuserar på enskilda människoöden och händelser eller ger en övergipande bild av skeenden och fenomen, är enormt. Dokumentär eller fiction – valet är upp till dig. Och apropå den ständiga diskussionen om mobilförbud i skolan – varför inte prova att se en hel film utan att fingra på mobilen?
Den som vill förena nytta med nöje, eller åtminstone bildning, kan med fördel ägna sig åt lite hemkunskap á la 2019. Hem- och konsumentkunskap, som det numera heter, ska enligt Skolverket utveckla elevernas kunskaper och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet. "I en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar ska eleverna ges möjlighet att utveckla ett kunnande som rör mat och måltider". Och vem behöver inte lite nytändning i köket? Låt kokböckerna få vara mer än pynt och utmana dig själv med att laga en ny rätt i veckan. Eller varför inte sylta och safta nu när trädgårdarna börjar svämma över av frukt och bär?
För den som helst håller sig på armlängds avstånd från spisen, men ändå vill ha en ursäkt för att knyta på sig förklädet finns en uppsjö av husmorsknep om allt från städning till skoputsning. Ofta både billigare och snällare mot miljön än konventionella metoder.
Längtar du istället ut ur hemmets mörka vrå är hösten som gjord för bio. Om den stora biografens utbud känns lite för mainstream, så gör Folkets bios program det lättare att plocka creddiga kulturpoäng. När annars har gotlänningar möjligheten att gå på opera på hemmaplan?
Öns kulturutbud är rikt också efter att de stora turisthjorderna dragit förbi. Glöm småskolans tvångsbesök på konstutställningar, museer och teatrar, i svettiga overaller. Ge konsten och kulturarvet en ny chans. Gå på vernissage (och drick gratis vin) eller lyssna på en artist du inte tidigare sett live.
Är du mer praktiskt än teoretiskt lagd – gå en kvällskurs och skaffa dig nya färdigheter i silversmide, spanska eller salsa.
Eller gå en stadsvandring, den ger dig garanterat kuriosa att bryta isen med på nästa segdragna tillställning. Dessutom får du motion utan att vare sig behöva släpa på gympakläder, byta om eller duscha efteråt.