Nytt läsår – för vuxna

Skolstart och hög tid även för öns vuxna att jobba lite på bildningen. Gör din hemläxa i höst och du kommer att vara redo för såväl fikarastfilosoferande, som mingelkonversationer och festdiskussioner framåt småtimmarna.

Jonas Bonnier släpper en "verklighetsnära roman" om Knutby i oktober.

Jonas Bonnier släpper en "verklighetsnära roman" om Knutby i oktober.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Gotland2019-08-23 18:09

Sommarlovet är slut, i veckan började ett nytt läsår för de gotländska grundskole- och gymnasieeleverna. För majoriteten av den arbetande befolkningen har också semestertider bytts mot jobbvardag. Så varför inte använda den stundande hösten till att bilda dig lite?

Too cool for school? Knappast! Too old for school, möjligen, men det duger inte heller som ursäkt. Må vara att det var förra millenniet som du vrålade "School's out forever" från studentflaket, eller bodde i studentkorridor och festade loss på nudlar och bolagets billigaste burköl.

Kanske kunde du kalla dig cineast på den tiden då "Pulp fiction" var det coolaste som hänt på vita duken sedan Stanley Kubricks spejsade rymdodyssé "2001". Eller att du djupdök i boktravarna vid tiden då Ulf Lundell gick i taket över Karolina Ramqvists publicering av hans brev till henne i "Fittstim".

Det var då. Det håller helt enkelt inte att leva på gamla meriter. Om du på senare år använt din tumme mer än hjärnan och sociala medier numera står för din främsta kulturella bildning, kan det vara hög tid att förkovra dig lite. Bildning måste både underhållas och uppdateras.

En bra mjukstart, om du inte redan har gjort det, är att lyssna ikapp på årets sommarprat. Några av dessa är garanterade snackisar och i bästa fall bidrar de med lite ny allmänbildning eller nördkunskap.

Sommarpratarnas ibland något överraskande låtval ger dig en chans att återupptäcka gamla bortglömda favoriter eller till och med att vidga dina musikaliska vyer.

Att läsa en stund på kvällen, i stället för att slösurfa bort en halvtimme i sängen, är en god vana som dessutom lär bidra till bättre sömn. Blanda spännande nyutgivning med klassikerna du aldrig läste, så kan du både verka à jour och briljera med lite litteraturhistoria. Vågar du dig bortom pockettoppen kan hända att du dessutom kan lägga till något nytt ord eller uttryck till vokabulären – sitter lika bra som en ny festblåsa på nästa bjudning.

Varför inte öva lite på språkkunskaperna genom att läsa på engelska, franska, spanska eller tyska? Vad smäller högre än att få skryta om att du läst på originalspråk?

Lite uppdatering i SO-ämnena; geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap, sitter aldrig fel i det sociala livet. Utbudet av böcker, filmer, tv-serier och poddar som skildrar spännande platser, fokuserar på enskilda människoöden och händelser eller ger en övergipande bild av skeenden och fenomen, är enormt. Dokumentär eller fiction – valet är upp till dig. Och apropå den ständiga diskussionen om mobilförbud i skolan – varför inte prova att se en hel film utan att fingra på mobilen?

Den som vill förena nytta med nöje, eller åtminstone bildning, kan med fördel ägna sig åt lite hemkunskap á la 2019. Hem- och konsumentkunskap, som det numera heter, ska enligt Skolverket utveckla elevernas kunskaper och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet. "I en process där tanke, sinnesupplevelse och handling samverkar ska eleverna ges möjlighet att utveckla ett kunnande som rör mat och måltider". Och vem behöver inte lite nytändning i köket? Låt kokböckerna få vara mer än pynt och utmana dig själv med att laga en ny rätt i veckan. Eller varför inte sylta och safta nu när trädgårdarna börjar svämma över av frukt och bär?

För den som helst håller sig på armlängds avstånd från spisen, men ändå vill ha en ursäkt för att knyta på sig förklädet finns en uppsjö av husmorsknep om allt från städning till skoputsning. Ofta både billigare och snällare mot miljön än konventionella metoder.

Längtar du istället ut ur hemmets mörka vrå är hösten som gjord för bio. Om den stora biografens utbud känns lite för mainstream, så gör Folkets bios program det lättare att plocka creddiga kulturpoäng. När annars har gotlänningar möjligheten att gå på opera på hemmaplan?

Öns kulturutbud är rikt också efter att de stora turisthjorderna dragit förbi. Glöm småskolans tvångsbesök på konstutställningar, museer och teatrar, i svettiga overaller. Ge konsten och kulturarvet en ny chans. Gå på vernissage (och drick gratis vin) eller lyssna på en artist du inte tidigare sett live.

Är du mer praktiskt än teoretiskt lagd – gå en kvällskurs och skaffa dig nya färdigheter i silversmide, spanska eller salsa.

Eller gå en stadsvandring, den ger dig garanterat kuriosa att bryta isen med på nästa segdragna tillställning. Dessutom får du motion utan att vare sig behöva släpa på gympakläder, byta om eller duscha efteråt.

TV-SERIER att hålla ögonen på i höst

True Crime

"Gryningspyromanen". Dokumentärserie av journalisten Nils Bergman om jakten på av Sveriges farligaste mordbrännare. SVT. 6 oktober.

"Militärligan". Dokumentärserie om den brutala ligan som 1991 bröt sig in i en av försvarets vapenkassuner i Botkyrka och stal över 200 kulsprutepistoler och automatkarbiner och därefter genomförde en rånvåg utan motsvarighet i svensk kriminalhistoria. SVT. 17 november.

Fantasy

"The witcher". Fantasyserierna står som spön i backen i höst. En av dem är The Witcher baserad på polske Andrzej Sapkowskis ”Sagan om häxkarlen”-böcker, med alver, häxor, gnomer och monster bland karaktärerna. Premiär på Netflix i höst.

"The dark crystal: Age of resistance." 1982 kom den senare kultförklarade fantasyfilmen The dark crystal av Jim Henson. Nu kommer serien som skildrar händelserna innan filmen. Klassisk saga om ont mot gott med bland andra Mark Hamill och Sigourney Weaver. Netflix. 30 augusti

Kostym

"Catherine the Great". Helen Mirren spelar Katarina den stora av Ryssland. Räkna med tjusiga klänningar och välslipat skådespeleri. Serien består av fyra delar. Premiär på HBO Nordic under hösten.

"Vår tid är nu". Tredje säsongen av SVT:s fikarumssnackis är tillbaka, och utspelar sig nu under sent 60-tal. SVT. 28 oktober.

"The Crown". I höst kommer den tredje säsongen om den brittiska drottningen Elizabeth II:s väg till tronen och liv som regent. Denna säsong med Olivia Colman i huvudrollen. En sannsaga för vuxna om prinsar, prinsessor, kungar och drottningar, kryddad med politik och 1900-talshistoria. Säsongspremiär på Netflix 17 november.

För den som vill värma med lite bakgrundshistoria rekommenderas "Henrik VIII:s sex fruar" på Kunskapskanalen/SVT play. Den förklarar till exempel hur och varför den brittiska monarken också blev engelska kyrkans överhuvud.

Nostalgi

"BH90210". Den kommer kanske inte kamma hem de finaste priserna. Men en och annan lär ändå bänka sig av nostalgiska skäl när "Bevvan" gör comeback. Vad har hänt med Brenda, Brandon, Kelly och de andra sedan tv-serien Beverly Hills gick i graven 2000? I höst får du veta. CMore. 8 augusti.

Övrigt

"En perfekt förälder". Skådespelaren Erik Johansson spelade Patrik i ”Bonusfamiljen”. Nu undersöker han sin egen föräldraångest, hur är egentligen en bra förälder? SVT. 27 november.

"Allt jag inte minns". Miniserie baserad på Jonas Hassen Khemiris prisbelönta roman med samma namn. Ett "episkt och komplext relationsdrama” med bland andra Armand Mirpour. SVT. 8 september.

PODDAR som gör dig lite smartare

"Rättegångspodden". True crimepodd som djupdyker i uppmärksammade brott och rättsfall. Av och med journalisten Nils Bergman. Toppar poddtoppen.

"P3 Historia". Lanseras som podden för dig som missade historielektionerna. Utmärkt sätt att trimma allmänbildningen kring allt från Katarina av Medici till Al Capone!

"USA-podden". Är Donald Trump trafikolyckan du inte kan ta ögonen ifrån? Har du svårt att hålla ordning på de (typ 20!) demokratiska presidentkandidaterna? I USA-podden är ingen händelse i amerikansk inrikespolitik för liten att avhandlas med lika delar nördighet och fascination.

"Creepypodden". Jack Werner samlar nätets och lyssnarnas bästa spökhistorier och vandringssägner.

"P3 Dokumentär". P3 Dokumentär äger den svenska långsamma radiojournalistiken och låter folk få komma till tals som få andra medier hinner med. Ofta gripande. Alltid intressant.

"Snedtänkt". Kalle Lind föddes i tweedkeps och äppelknyckarbyxor. Ingen kan som han preppa dig för släktkalaset med familjens äldsta medlemmar. Med Snedtänkt får du mer information än du visste att du behövde om Karl Gerhard, Ulla Sallert och mormors andra favoriter. Mossigt och medryckande på samma gång.

"Alex & Sigges podcast". Du orkar inte. Du är trött på Schulman. Du blir provocerad. Det spelar ingen roll. Alla (?) andra lyssnar, så du kan lika gärna kasta dig in i träsket eftersom du ändå kommer att höra talas om innehållet förr eller senare i alla fall.

Böcker som det pratas om

"Tyrannen". Stephen Greenblatt. Angela Merkels semesterlektyr väckte stor uppmärksamhet i somras. Hon paparazziplåtades när hon läste Tyrannen där den amerikanske historikern Stephen Greenblatt visar vad narcissistiska och psykopatiska män i William Shakespeares pjäser kan lära oss om narcissistiska och psykopatiska män i 2000-talets politiska värld.

"Vi for upp med mor". Karin Smirnoff både hyllades och Augustnominerades för debuten "Jag for ner till bror". I våras kom fortsättningen "Vi for upp med mor".

"Gun Love" Jennifer Clement. 14-åriga Pearl bor tillsammans med sin mamma i en gammal mercury i utkanten av en trailer park i Florida. Runt omkring henne finns vapen i drivor, dysfunktionella vuxna och stor fattigdom. Socialrealism och vapenkritik? Absolut. Men allra mest en fantastisk historia.

"K". Katarina Frostenson. Du tror att allt redan är sagt i dokusåpan Svenska Akademien? Tvärtom. Katarina Frostenson ger en garanterat annorlunda bild av dramat kring de aderton än den som redan presenterats.

"Ålevangeliet". Kulturjournalisten Patrik Svensson tar ålens mysterier på allra, allra största allvar. Boken som går på djupet med sin slemmiga huvudrollsinnehavare beskriv som en blandning av filosofisk essä, klasskildring och populärvetenskap i ett – och har redan sålts till 22 länder.

"Skärmhjärnan". Överläkaren Anders Hansens sommarprat är ett av de mest lyssnade i år. I "Skärmhjärnan" beskriver han hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda.

"Måste försöka skri". Märta Tikkanen har samlat ett urval av sina många brev till författarkollegorna och vännerna Åsa Moberg och Birgitta Stenberg, i denna brevografi som tecknar bilden av ett kontroversiellt författarskap och den kvinnliga författarens villkor.

Böcker som det kommer att pratas om

"Klickad". Karin Bojs. När DN:s utmärkta vetenskapsreporter begår skönlitterär debut gör hon det, som så många andra före henne, med en deckare. Deckargenren har blivit de skrivkunnigas snabba, men inte alltid välskrivna, cash. Mycket talar för att Karin Bojs inte går i den fällan. 24 september.

"Knutby". Jonas Bonnier. För två år sedan gav förlagsdirektören och författaren Jonas Bonnier ut en fiktionalisering av helikopterrånet. Han fortsätter på krimspåret och ger nu ut en "verklighetsnära roman" om ett av de mest fascinerande fallen i svensk brottshistoria. 25 oktober.

"Bomullsängeln". Susanne Alakoski. När Alakoski tar sats med första delen i romansvit om fyra, är det inte oväntat med arbetarkvinnor i fokus. Historien tar sin början i en bomullsfabrik i finska Vasa och slutar i dagens Sverige. 23 augusti.

"Är du förberedd?" Lena Wilderäng, Lars Wilderäng. Lars Wilderäng är de hrm... säkerhetsmedvetna Rysslandsskeptikernas husgud. Hans försvarsromaner går som smör i solsken. Nu har han tillsammans med hustrun och äventyraren Lena tagit det naturliga steget och skrivit en handbok för preppers. 3 september.

Byline: Eva Buskas

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!